Karácsonyfa mézeskalácsból recept
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Az olvasztott mézet és az olvasztott vajat hozzáöntjük, majd a felvert tojást és összegyúrjuk, majd 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve rizslisztezett munkafelületen átgyúrjuk a tésztát, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. 5 különböző nagyságú csillag kiszúróval 2-2 csillagot szúrunk ki, ha van maradék tésztánk, további csillagokat, vagy más karácsonyi motívumot is kiszúrhatunk belúle.
Tepsibe helyezzük a formákat és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk rá, mert gyorsan megsül.
Az írókához a porcukrot és a tojásfehérjét kikeverjük, zöldre színezzük és egy apró lyukú habzsákba töltjük.
Ha teljesen kihűlt a mézeskalács, írókával díszítjük. Mielőtt még a cukormáz teljesen megszilárdulna, cukorgyöngyöket rakosgatunk a csillagok csúcsaira, majd a legnagyobb csillagot tálcára tesszük, közepére egy kevés cukormázat teszünk, ragasztó gyanánt, erre az ugyanakkora csillag kerül, csak csúcsai kissé elforgatva, majd az egy számmal kisebb csillaggal folytatjuk és így tovább, míg el nem fogynak.
Ha ajándékba szánjuk, miután teljesen megszilárdult, a máz celofánba csomagoljuk.
Tipp:
Az ünnepi asztal dísze is lehet!