Hatlapos recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 24*39 cm-es tepsihez:
Tésztához:
- 30 dkg rétesliszt
- 30 dkg sima liszt
- 8 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csomag szalalkáli (15 gr)
- 1 dl tej
- 1 evőkanál olvasztott méz (a méz el is maradhat, de finomabb, lesz mézzel)
Krémhez:
- 30 dkg kristálycukor
- 2 dl víz
- 1 l tej
- 6 evőkanál rétesliszt
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg kakaópor
- 25 dkg margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A tésztához forró tejben felfuttatjuk a szalalkálit, hozzáadjuk a kétféle lisztet, a zsírt, a porcukrot, a tojást, a mézet, és összegyúrjuk annyi tejet adva hozzá, hogy könnyen lehessen sodorni.
Fél óra pihentetés után 6 cipóra osztjuk, 4-5 mm lehetőleg azonos méretű, vékony lappá nyújtjuk, majd lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsiben világosra sütjük (180 Celsius-fokon kb 10-12 perc alatt megsül, de érdemes figyelni a tésztát sütés közben, mert forró sütőben hamarabb megsül.)
Ha a tészta sütés közben felhólyagosodna, nem kell megijedni, és attól sem, hogy a tészta kemény – vigyázni is kell a mozgatásával, mert könnyen törik.
Ha töltelék kerül bele, megpuhul a tészta.
A töltelékhez megpirítjuk a kristálycukrot, és 2 dl vízzel felengedjük. Utána 1 liter tejben elkeverjük a 3 tojást, 5 evőkanál réteslisztet és a kakaót, ezt a pirított cukorhoz adjuk, sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint és a vaníliás cukrot. Megtöltjük a langyos krémmel a lapokat. A tetejét olvasztott vajjal kentem le,vastagon jól megszórtam porcukorral.
Másnap szeleteljük.