Hamis hájas lekvárral recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj (puha)
- 1,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- kb 1 dl szénsavas ásványvíz
- 1 ek tejföl
- csipet só
- 1 tk cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
Töltelékhez és szóráshoz:
- pár evőkanál ízlés szerinti lekvár
- 2 marék apróra vágott dió
- 2-3 ek kristálycukor
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Elkészítése:
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze egy nagyobb csipet sóval, majd a közepébe csináljunk egy mélyedést.
Ezután kanalazzuk a mélyedésbe a tejfölt, adjuk hozzá az egész tojást, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és a szénsavas ásványvizet, keverjük össze, majd gyúrjuk össze és dagasszuk, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk (én az ásványvizet két részletben adtam hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta).
A bedagasztott tésztát ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki jó ujjnyi vastagra, majd egyenletesen kenjük meg a puha vajjal.
Ezután tekerjük fel mint a bejglit, hajtsuk be a feléig jobbról és balról a tésztát, kissé lapogassuk el, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén ujjnyi vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel.
Ezután minden tészta közepére tegyünk egy kiskanál ízlés szerinti lekvárt, majd a kimaradó tésztarészt hajtsuk rá, és a széleket nyomkodjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
Az apróra vágott diót keverjük össze a kristálycukorral. A tojás üssük bele egy tálkába, majd villával kissé verjük fel. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A megtöltött tésztát kenjük le a felvert tojással, majd szórjuk meg a cukros-dióval és tegyük egymástól kicsit távolabb a sütőpapírral kibélelt tepsire.
Ezután szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 30 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral majd úgy kínáljuk. A tészta pilla könnyű és a rákent vajtól leveles. Lekvár helyett ízlés szerint pl. mogyorókrémmel is megtölthetjük…..
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »