Hamis hájas lekvárral recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj (puha)
- 1,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- kb 1 dl szénsavas ásványvíz
- 1 ek tejföl
- csipet só
- 1 tk cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
Töltelékhez és szóráshoz:
- pár evőkanál ízlés szerinti lekvár
- 2 marék apróra vágott dió
- 2-3 ek kristálycukor
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Elkészítése:
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze egy nagyobb csipet sóval, majd a közepébe csináljunk egy mélyedést.
Ezután kanalazzuk a mélyedésbe a tejfölt, adjuk hozzá az egész tojást, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és a szénsavas ásványvizet, keverjük össze, majd gyúrjuk össze és dagasszuk, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk (én az ásványvizet két részletben adtam hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta).
A bedagasztott tésztát ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki jó ujjnyi vastagra, majd egyenletesen kenjük meg a puha vajjal.
Ezután tekerjük fel mint a bejglit, hajtsuk be a feléig jobbról és balról a tésztát, kissé lapogassuk el, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén ujjnyi vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel.
Ezután minden tészta közepére tegyünk egy kiskanál ízlés szerinti lekvárt, majd a kimaradó tésztarészt hajtsuk rá, és a széleket nyomkodjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
Az apróra vágott diót keverjük össze a kristálycukorral. A tojás üssük bele egy tálkába, majd villával kissé verjük fel. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A megtöltött tésztát kenjük le a felvert tojással, majd szórjuk meg a cukros-dióval és tegyük egymástól kicsit távolabb a sütőpapírral kibélelt tepsire.
Ezután szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 30 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral majd úgy kínáljuk. A tészta pilla könnyű és a rákent vajtól leveles. Lekvár helyett ízlés szerint pl. mogyorókrémmel is megtölthetjük…..
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »









