Teljes kiőrlésű kalács recept

Hozzávalók:
- 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 dkg élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 dl kókuszolaj
- 2-3 dl mandulatej
- 10 dkg xilit/gyümölcs cukor/barna cukor ( mézet is tehetünk bele) ízlés szerint, ki milyen édesre szeretné a kalácsot
- 5 dkg mazsola
Elkészítése:
A teljeskiörlésű búzalisztet egy mély tálba helyezzük és a közepébe kis mélyedést készítünk.
Az élesztőt kevés langyos xilites/mézes/barna cukros/ mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk, majd beleöntjük a mélyedésbe és kevés lisztet keverünk hozzá.
Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük, majd a langyos élesztős tejet is hozzáöntjük.
A mazsolát célszerű már az elején megmosni és 5 pecig langyos, édes vízben áztatni, majd a lisztre szórni.
Ezután megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást.
A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd három részre osztjuk.
Kis cipókat készítünk, rudakat formázunk belőlük és megfonjuk as tésztát, majd a tetejét lekenjük tojással, ettől szép fényes, sárgás színű lesz.
Előmelegített, nem túl forró sütőbe tesszük, 25-30 percig 160 fokon sütjük amíg a teteje szép piroskás nem lesz.
Tipp:
Hoztam nektek, egy számomra nagyon kedves receptet, amit még a nagymamától tanultam fehér lisztes tészta készítési módszerrel.
Mivel a fehér lisztet és a cukrot már több, mint 7 éve száműztem a konyhából, így gondoltam, hogy egy kicsit egészségesebbé varázsolom az alapanyagokat, hogy ne keljen lemondanom erről a finomságról.
Általában a kelttésztás dolgokkal nem túl jó a kapcsolatom, mert akármennyire gyúrom, dagasztom majd pihentetem a tésztát, végeredményként nem olyan amilyen kellene, hogy legyen.
Lehet, hogy azért is lett ez a kalács recept a kedvencem, mert valahányszor ezt készítem, mindig tuti siker és ami a legjobb, hogy nem csak reggelire, de a vendégek várására is nagyon kedvező.
Ízlésünk szerint ízesíthetjük lehet kakaós, vaníliás, mazsolás, karácsonykor fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel felturbózhatjuk vagy akár több izűt is készíthetünk egyszerre.
Nálunk legtöbbször a hagyományos, de olykor a kakaós ízesítésű kerül az asztalra.
A tésztát finomíthatjuk még különböző olajos magvakkal és a hagyományos kalács formát is bátran alakíthatjuk, formálhatjuk fantáziánk szerint.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A mézen túl: a méhpempő valódi szuperélelmiszer, amit még kevesen ismernek (x)
Kevesen tudják, hogy a méhkaptár igazi értéke nemcsak a mézben rejlik, hane
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.09.03. szerda
Neked is komoly dilemma, hogy mi legyen az ebéd? A Receptneked.hu minden hé
Tovább olvasom »
10 krémes és ízes sütemény, amit most azonnal ki kell próbálnod
Ebben a válogatásban elhoztunk neked 10 csábító süteményt, amelyek a klassz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.09.02. kedd
Neked is komoly dilemma, hogy mi legyen az ebéd? A Receptneked.hu minden hé
Tovább olvasom »
Gyors vacsorák a suli után – 8 recept alig 1 óra alatt
Ha suli után gyors vacsorára vágyunk, ezek a receptek a legjobb választások
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.09.01 Hétfő
Szeptember 1-je mindig különleges nap: kezdődik az iskola, újra beindul a h
Tovább olvasom »