Meggyes mákos recept
Hozzávalók:
Tésztához: (a kefires pohárral mérjük a hozzávalókat)
- 1 nagy pohár kefir (450 g)
- 1 pohár cukor
- fél pohár olaj
- 1 pohár mák
- 1 pohár sima liszt
- csipet só
- 2 cs sütőpor
- 2 cs vaníliás cukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Vanília krém:
- 2 cs vaníliás puding
- fél l tej
- 20 dkg margarin
- 10 dkg cukor
Öntet:
- 2 ü meggybefőtt (jó a fagyasztott és a friss is)
- 2 evőkanál kukorica keményítő
Máz:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- annyi porcukor amennyit felvesz
Elkészítés:
Tészta:
Egy nagy tálba öntöm a kefirt, az olajat, a cukrot és a 4 egész tojást. Ezt jól összedolgozom, majd jöhet bele a többi összetevő. A tészta állagának a nokedli és a palacsinta tészta között kell lennie, vagyis se nem folyós se nem kemény.
A 30×40 cm-es tepsit kivajazom vagy kibélelem sütőpapírral és beleöntöm a tésztát.
180-190 fokon 25-30 perc alatt készre sütöm.
Krém:
A vaníliás pudingot jó sűrűre főzöm a tejjel, majd félre teszem hűlni. Közben a margarint a cukorral habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal kikeverem.
Öntet:
A meggyet levével együtt felforralom, hozzáadom a hideg vízzel elkevert keményítőt és sűrű massza szerűre főzöm, ügyelve hogy a szemeket ne törjem össze.
Ezt is jól lehűtöm.
(ha édesen szereted tehetsz bele cukrot)
Máz:
A felvert tojásfehérjébe annyi porcukrot keverek amennyit felvesz. Még kenhető, de olyan állaga legyen, hogy megtudjon szilárdulni.
Amikor minden kihűlt, a tésztát kettévágom, először a vanília krémet kenem rá, 20 percre hűtőbe teszem, ezután jöhet rá a meggy, végül a piskóta másik fele, majd a tojáshab.
Hűtőben legalább 1 éjszakát pihentetem, hogy az ízek összeérjenek.