Meggyes mákos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Meggyes mákos

Hozzávalók:
Tésztához: (a kefires pohárral mérjük a hozzávalókat)

  • 1 nagy pohár kefir (450 g)
  • 1 pohár cukor
  • fél pohár olaj
  • 1 pohár mák
  • 1 pohár sima liszt
  • csipet só
  • 2 cs sütőpor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4 tojás

Vanília krém:

  • 2 cs vaníliás puding
  • fél l tej
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor

Öntet:

  • 2 ü meggybefőtt (jó a fagyasztott és a friss is)
  • 2 evőkanál kukorica keményítő

Máz:

  • 2 tojás fehérje
  • annyi porcukor amennyit felvesz

Elkészítés:

Tészta:

Egy nagy tálba öntöm a kefirt, az olajat, a cukrot és a 4 egész tojást. Ezt jól összedolgozom, majd jöhet bele a többi összetevő. A tészta állagának a nokedli és a palacsinta tészta között kell lennie, vagyis se nem folyós se nem kemény.
A 30×40 cm-es tepsit kivajazom vagy kibélelem sütőpapírral és beleöntöm a tésztát.
180-190 fokon 25-30 perc alatt készre sütöm.

Krém:

A vaníliás pudingot jó sűrűre főzöm a tejjel, majd félre teszem hűlni. Közben a margarint a cukorral habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal kikeverem.

Öntet:

A meggyet levével együtt felforralom, hozzáadom a hideg vízzel elkevert keményítőt és sűrű massza szerűre főzöm, ügyelve hogy a szemeket ne törjem össze.
Ezt is jól lehűtöm.
(ha édesen szereted tehetsz bele cukrot)

Máz:

A felvert tojásfehérjébe annyi porcukrot keverek amennyit felvesz. Még kenhető, de olyan állaga legyen, hogy megtudjon szilárdulni.

Amikor minden kihűlt, a tésztát kettévágom, először a vanília krémet kenem rá, 20 percre hűtőbe teszem, ezután jöhet rá a meggy, végül a piskóta másik fele, majd a tojáshab.
Hűtőben legalább 1 éjszakát pihentetem, hogy az ízek összeérjenek.