Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Gőzölt puding recept

Gőzölt puding
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    Puding:

    • 10 dkg cukor
    • 10 dkg vaj
    • 10 dkg finomliszt
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 0,5 csomag sütőpor
    • fél narancsból nyert narancshéj

    Narancsszósz:

    • fél narancsból nyert narancshéj
    • 1 narancsból nyert narancslé
    • 10 dkg cukor

    Elkészítése:

    Narancsszósz:

    Miután megvan a kis lábasunk, lereszeljük a narancs héját és az egyik felét beleöntjük a lábasba, a másik felét pedig félretesszük, hiszen az majd a tésztába kell. Miután lereszeltük a héjat, kifacsarjuk a gyümölcs levét és hozzáadjuk a dkg cukrot. Ez így elsőre ijesztő lehet, de a cél egy elég sűrű szirup.

    Ha mindezek benne vannak a lábasban, felrakjuk a tűzhelyre közepes lángon és jó 10-15 percig melegítjük közepes lángon. Néha kavargassuk meg és ügyeljünk arra, hogy soha ne forrjon.

    Puding:

    A tésztához pedig először is szükségünk lesz a vajra és a cukorra, amit habosra keverünk együtt. Közben előmelegítjük a sütőt legalább 200 fokra.

    Miután ez megvan, mehet bele az előzőleg habosra kevert tojások. Ha a vajat, a cukrot és a tojást kikevertük, beleöntjük az átszitált lisztet, a sütőport, valamint a vaníliás cukrot és a narancshéjat.

    Mindeközben a citrusos szirup is szépen elkészült, amit leveszünk a tűzről és pár percig hagyjuk hűlni.

    Közben előveszünk egy olyan magas falú tepsit, amibe belefér a kis lábosunk és beleállítjuk, utána pedig beleöntjük a tésztát a lábasba. Nem kell megijedni, mert nem fogja beteríteni az edényt a tészta, a szirup lesz a szélén.

    Ezt követően a lábast lefedjük alufóliával, a tepsit pedig félig öntjük forró vízzel, majd betoljuk a sütőbe és ennyi.
    Ezután a sütő hőmérsékletét levesszük 130 fokra és 1 óra 30 percig sütjük.

    Ha kiszedtük a sütőből a kis süteményünket, várjunk pár percet, míg hűl kicsit, majd fejjel lefele borítsuk rá egy tányérra és így az alján található szirup a tetejére kerül.

    Tipp:

    Nagyon fontos, hogy még mielőtt bárminek is nekiállnánk, izzítsuk be a sütőt a legmagasabb fokozatra (de legalább 200 fokra), hogy az alatt a kb tíz perc alatt, amíg összeállítjuk a tésztát, kellően átforrósodhasson.

    Keressünk egy kb 15 cm átmérőjű kis lábast vagy hőálló tálat, amiben elkészíthetjük a pudingot.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá