Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vali szelet recept

Vali szelet
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók (kb. 22×30 cm-es, 4 lapos süteményhez)

    Kakaós mézes lapokhoz:

    • 15 dkg cukor
    • 10 dkg méz
    • 5-6 dkg vaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 40 dkg finomliszt
    • ½ evőkanál szódabikarbóna
    • 3 dkg holland kakaópor
    • 1 csipet só

    Gesztenyekrémhez:

    • 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
    • 6 dl tej
    • 3 dkg kristálycukor
    • 50 dkg gesztenyepüré (kiolvasztva)
    • 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
    • 10 dkg porcukor
    • 1 teáskanál vaníliakivonat
    • kevés rum vagy 1-2 mokkáskanál rumaroma

    Tetejére:

    • 15 dkg étcsokoládé
    • 1-2 teáskanál olaj

    Elkészítés:

    A mézet, a vajat és a cukrot összeolvasztjuk, amíg egynemű, de nem forraljuk. A tojásokat belekeverjük a meleg (de már nem forró) mézes keverékbe.

    Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és egy csipet sót, majd a nedves hozzávalókat hozzáadjuk, és sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

    Közben a gesztenyepürét kivesszük a fagyasztóból, hogy felengedjen, a pudingport, cukrot és tejet sűrűre főzzük. A forró pudingot folpackkal lefedjük (közvetlenül a tetején, hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük.

    A pihentetett tésztát 4 egyforma, kb. 22×30 cm-es, vékony lappá nyújtjuk enyhén lisztezett felületen. A lapokat tepsi hátoldalán, sütőpapíron, 170 °C-on 6–8 perc alatt megsütjük egyenként. Figyeljünk rá, gyorsan sül és könnyen túlbarnul. Rácson hagyjuk kihűlni.

    A krémhez a kihűlt pudingot átkeverjük, hozzáadjuk a gesztenyepürét, majd simára dolgozzuk. Beletesszük a puha vajat, és habosra keverjük az egészet. Ízlés szerint porcukorral, vaníliával és rummal ízesítjük.

    Az összeállításhoz egy lapot tálcára helyezünk, megkenjük a krém harmadával, jöhet a következő lap, újabb krém, majd még egy réteg. A tetejére a legszebb lap kerüljön.

    Az étcsokoládét kevés olajjal együtt megolvasztjuk, és elsimítjuk a sütemény tetején. Hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára, hogy a lapok megpuhuljanak, és az ízek összeérjenek.

    Másnap hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek