Vali szelet recept

Hozzávalók (kb. 22×30 cm-es, 4 lapos süteményhez)
Kakaós mézes lapokhoz:
- 15 dkg cukor
- 10 dkg méz
- 5-6 dkg vaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 40 dkg finomliszt
- ½ evőkanál szódabikarbóna
- 3 dkg holland kakaópor
- 1 csipet só
Gesztenyekrémhez:
- 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 3 dkg kristálycukor
- 50 dkg gesztenyepüré (kiolvasztva)
- 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- kevés rum vagy 1-2 mokkáskanál rumaroma
Tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1-2 teáskanál olaj
Elkészítés:
A mézet, a vajat és a cukrot összeolvasztjuk, amíg egynemű, de nem forraljuk. A tojásokat belekeverjük a meleg (de már nem forró) mézes keverékbe.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és egy csipet sót, majd a nedves hozzávalókat hozzáadjuk, és sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben a gesztenyepürét kivesszük a fagyasztóból, hogy felengedjen, a pudingport, cukrot és tejet sűrűre főzzük. A forró pudingot folpackkal lefedjük (közvetlenül a tetején, hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük.
A pihentetett tésztát 4 egyforma, kb. 22×30 cm-es, vékony lappá nyújtjuk enyhén lisztezett felületen. A lapokat tepsi hátoldalán, sütőpapíron, 170 °C-on 6–8 perc alatt megsütjük egyenként. Figyeljünk rá, gyorsan sül és könnyen túlbarnul. Rácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez a kihűlt pudingot átkeverjük, hozzáadjuk a gesztenyepürét, majd simára dolgozzuk. Beletesszük a puha vajat, és habosra keverjük az egészet. Ízlés szerint porcukorral, vaníliával és rummal ízesítjük.
Az összeállításhoz egy lapot tálcára helyezünk, megkenjük a krém harmadával, jöhet a következő lap, újabb krém, majd még egy réteg. A tetejére a legszebb lap kerüljön.
Az étcsokoládét kevés olajjal együtt megolvasztjuk, és elsimítjuk a sütemény tetején. Hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára, hogy a lapok megpuhuljanak, és az ízek összeérjenek.
Másnap hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »