Vali szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók (kb. 22×30 cm-es, 4 lapos süteményhez)

Kakaós mézes lapokhoz:

  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg méz
  • 5-6 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 40 dkg finomliszt
  • ½ evőkanál szódabikarbóna
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 1 csipet só

Gesztenyekrémhez:

  • 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 3 dkg kristálycukor
  • 50 dkg gesztenyepüré (kiolvasztva)
  • 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • kevés rum vagy 1-2 mokkáskanál rumaroma

Tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1-2 teáskanál olaj

Elkészítés:

A mézet, a vajat és a cukrot összeolvasztjuk, amíg egynemű, de nem forraljuk. A tojásokat belekeverjük a meleg (de már nem forró) mézes keverékbe.

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és egy csipet sót, majd a nedves hozzávalókat hozzáadjuk, és sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

Közben a gesztenyepürét kivesszük a fagyasztóból, hogy felengedjen, a pudingport, cukrot és tejet sűrűre főzzük. A forró pudingot folpackkal lefedjük (közvetlenül a tetején, hogy ne bőrösödjön), és teljesen kihűtjük.

A pihentetett tésztát 4 egyforma, kb. 22×30 cm-es, vékony lappá nyújtjuk enyhén lisztezett felületen. A lapokat tepsi hátoldalán, sütőpapíron, 170 °C-on 6–8 perc alatt megsütjük egyenként. Figyeljünk rá, gyorsan sül és könnyen túlbarnul. Rácson hagyjuk kihűlni.

A krémhez a kihűlt pudingot átkeverjük, hozzáadjuk a gesztenyepürét, majd simára dolgozzuk. Beletesszük a puha vajat, és habosra keverjük az egészet. Ízlés szerint porcukorral, vaníliával és rummal ízesítjük.

Az összeállításhoz egy lapot tálcára helyezünk, megkenjük a krém harmadával, jöhet a következő lap, újabb krém, majd még egy réteg. A tetejére a legszebb lap kerüljön.

Az étcsokoládét kevés olajjal együtt megolvasztjuk, és elsimítjuk a sütemény tetején. Hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára, hogy a lapok megpuhuljanak, és az ízek összeérjenek.

Másnap hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.