Gesztenyés-mazsolás kuglóf recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 55 dkg liszt (BL55)
- 2,2 dkg élesztő (friss)
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga (nagy)
- 6 dkg vaj (olvasztott)
- 3 dl tej
- csipet só
- 5 dkg mazsola
Gesztenyés töltelék:
- 20 dkg gesztenyemassza (ízesített)
- 5 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
A tejet langyosítsuk meg, majd kb 1 dl-t keverjünk össze 1tk cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat, a maradék langyos tejet, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és szintén keverjük össze.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, szitáljuk át, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket és addig dagasszuk a tésztát, míg elválik az edény falától.
Ezután vegyük félbe a tésztát, majd az egyik tésztagombócot tegyük kelesztőtálba és langyos helyen kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A másik tésztagombóchoz adjuk hozzá a mazsolát, gyúrjuk át, szintén tegyük kelesztőtálba és langyos helyen kelesszük a duplájára.
A gesztenyemasszát egy kisebb lyukú reszelőn reszeljük le (vagy krumplinyomón nyomjuk át) majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük simára.
A megkelt, üres tésztát nyújtsuk ki téglalappá, kenjük meg a gesztenyével, majd csavarjuk fel mint a bejglit.
A mazsolás tésztából sodorjunk ugyanolyan hosszú rudat, majd a két tésztát csavarjuk össze.
A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele az összecsavart tésztát, takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd fordítsuk át egy rácsra és hűtsük ki teljesen (én sütőpapírt tettem a rácsra és arra borítottam rá a kuglófot).
Tipp:
A teljesen kihűlt kuglófot ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, vagy éppen csorgathatunk rá olvasztott csokoládét. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kuglófot, majd úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »