Francia krémes recept
Hozzávalók:
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 dl tejföl
- 1 ek ecet (10 %-os)
- csipet só
A krémhez
- 4 csomag vaníliás pudingpor
- 2 vaníliás cukor
- 20 dkg cukor
- 9 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 10 dkg porcukor
- 1,2 l víz
- 4 dl habtejszín
A bevonathoz:
- 10 dkg porcukor
- 2 és fél evőkanál tej
- 1 mokkáskanál kakaópor
- 3 dkg vaj
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Két cipót formázunk belőle, kinyújtjuk és tepsi hátán 180 fokon 10-13 perc alatt megsütjük.
Sütőpapírt tettem a tepsi tetejére, így könnyen lelehet csúsztatni róla.
A szebbik lapot válasszuk a tetejének és az alsó felére kenjük a mázat, ami egyenes.
A máz készítés:
A kakaóport tejet cukrot összeforraljuk,amikor sűrűsödik hozzá keverjük a vajat.
Azonnal bevonjuk a tetejét és a vágás felületet bejelölve elvágjuk a tetejére való négyzeteket.
Krém:
A vaníliás pudingporokat 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel simára keverjük. Egy nagy edényben 1 l vizet felforralunk és ebben felfőzzük az előbbi masszát.
A tojásfehérjét a 10 dkg porcukorral vízgőz felett keményre verjük, majd tűzről levéve beleforgatjuk a tojások keményre vert habját kisebb adagokban.
Visszatesszük a tűzhelyre, majd folyamatos kevergetés mellett 3-4 percig forraljuk.
A tepsi aljára tesszük az egyik lapot és ráöntjük egyenletesen a krémet.
A tejszínt kemény habbá verjük és a kihűlt krémre tesszük.
Rátesszük a mázas tetőket és jól behűtjük.
Tepsi méret:
22×34 cm