Francia krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Francia krémes

Hozzávalók:

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek ecet (10 %-os)
  • csipet só

A krémhez

  • 4 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor
  • 9 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 1,2 l víz
  • 4 dl habtejszín

A bevonathoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 2 és fél evőkanál tej
  • 1 mokkáskanál kakaópor
  • 3 dkg vaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Két cipót formázunk belőle, kinyújtjuk és tepsi hátán 180 fokon 10-13 perc alatt megsütjük.

Sütőpapírt tettem a tepsi tetejére, így könnyen lelehet csúsztatni róla.

A szebbik lapot válasszuk a tetejének és az alsó felére kenjük a mázat, ami egyenes.

A máz készítés:

A kakaóport tejet cukrot összeforraljuk,amikor sűrűsödik hozzá keverjük a vajat.

Azonnal bevonjuk a tetejét és a vágás felületet bejelölve elvágjuk a tetejére való négyzeteket.

Krém:

A vaníliás pudingporokat 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel simára keverjük. Egy nagy edényben 1 l vizet felforralunk és ebben felfőzzük az előbbi masszát.

A tojásfehérjét a 10 dkg porcukorral vízgőz felett keményre verjük, majd tűzről levéve beleforgatjuk a tojások keményre vert habját kisebb adagokban.

Visszatesszük a tűzhelyre, majd folyamatos kevergetés mellett 3-4 percig forraljuk.

A tepsi aljára tesszük az egyik lapot és ráöntjük egyenletesen a krémet.

A tejszínt kemény habbá verjük és a kihűlt krémre tesszük.

Rátesszük a mázas tetőket és jól behűtjük.

 

Tepsi méret:

22×34 cm