Egyszerű kakaós kevert csokimázzal recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt (a diétásabb változathoz 8 dkg finomliszt+2 dkg étkezési keményítő)
- 15 dkg zabpehelyliszt
- 20 dkg porcukor /én 25 dkg eritrit cukrot használtam/
- 5 dkg puha vaj
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dl tej /én fele arányban tejfölt raktam bele/
- 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
- 3-4 ek kakaópor
- sárgabaracklekvár a kenéshez
A mázhoz:
- 3 dkg vaj
- szűk negyed bögre víz
- két evőkanál kristálycukor /eritrit/
- két evőkanál holland kakaópor
- pici rumaroma
Elkészítése:
A finomlisztet vagy a zabpehelylisztes keveréket összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral.
A cukrot, a tojást és a vajat habosra keverjük, majd felváltva hozzákeverjük a lisztet, a tejet és a tejfölt.
A masszát egy 28*18 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180-fokos sütőben 20 percig sütjük.
Én az eritrit miatt 160 fokon sütöttem 40 percig, mert a magasabb hőfokon elveszti a cukor értékét.
A készre sült tésztát emeljük ki a tepsiből és még forrón, ízlés szerint kenjük meg a lekvárral, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben készítsük el a mázat.
Egy kisebb fazékban a vizet melegítsük fel, majd a kakaóport és a cukrot keverjük el a vízben csomómentesre és forraljuk össze. Forraljuk egy-két percig, majd a vajat is adjuk hozzá és azzal is forraljuk össze.
Öntsük a sütire és egy kanál hátával egyengessük el óvatos, de gyors mozdulatokkal.
Picit hagyjuk dermedni, körülbelül negyed órát és már szeletelhetjük is.