Egyszerű kakaós kevert csokimázzal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt (a diétásabb változathoz 8 dkg finomliszt+2 dkg étkezési keményítő)
  • 15 dkg zabpehelyliszt
  • 20 dkg porcukor /én 25 dkg eritrit cukrot használtam/
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 egész tojás
  • 2,5 dl tej /én fele arányban tejfölt raktam bele/
  • 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
  • 3-4 ek kakaópor
  • sárgabaracklekvár a kenéshez

A mázhoz:

  • 3 dkg vaj
  • szűk negyed bögre víz
  • két evőkanál kristálycukor /eritrit/
  • két evőkanál holland kakaópor
  • pici rumaroma

Elkészítése:

A finomlisztet vagy a zabpehelylisztes keveréket összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral.

A cukrot, a tojást és a vajat habosra keverjük, majd felváltva hozzákeverjük a lisztet, a tejet és a tejfölt.

A masszát egy 28*18 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180-fokos sütőben 20 percig sütjük.

Én az eritrit miatt 160 fokon sütöttem 40 percig, mert a magasabb hőfokon elveszti a cukor értékét.

A készre sült tésztát emeljük ki a tepsiből és még forrón, ízlés szerint kenjük meg a lekvárral, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben készítsük el a mázat.

Egy kisebb fazékban a vizet melegítsük fel, majd a kakaóport és a cukrot keverjük el a vízben csomómentesre és forraljuk össze. Forraljuk egy-két percig, majd a vajat is adjuk hozzá és azzal is forraljuk össze.

Öntsük a sütire és egy kanál hátával egyengessük el óvatos, de gyors mozdulatokkal.

Picit hagyjuk dermedni, körülbelül negyed órát és már szeletelhetjük is.