Diós piskótatekercs vaníliás krémmel recept

Hozzávalók egy 33*37 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 5 dkg darált dió
- 8 dkg finomliszt
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 13 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 ek forró víz
Vaníliás krém:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 2 ek kristálycukor
- 2,5 dl tej
- 2 dl habtejszín
Elkészítése:
Egy k keverőtálba tegyük bele a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat és pár perc alatt keverjük habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet és keverjük tovább 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze a masszát.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük és egyenletesen simítsuk el a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 15 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem).
A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy lisztezett sütőpapírra, majd óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt amelyiken sütöttük. Ezután egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát és hagyjuk langyosra hűlni (alaposan csavarjuk ki a konyharuhát, hogy éppen csak nyirkos legyen).
Amikor a tészta langyosra hűlt, vegyük le a konyharuhát, majd a sütőpapír segítségével tekerjük fel és úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd keverjük jó habosra.
A pudingport keverjük simára a tejjel, és a kristálycukorral majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd kevergetve hűtsük ki teljesen (érdemes kevergetve hűteni, mert akkor szép sima krémet kapunk). Amikor a puding kihűlt, két részletben keverjük hozzá a vajas krémhez.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a krémhez.
A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki, majd a krémnek több mint a felét, kenjük rá egyenletesen.
Ezután tekerjük fel, vonjuk be a maradék vaníliás krémmel, majd ízlés szerint díszítsük (én zöldre színezett kókuszreszelékkel és apró cukorvirágokkal szórtam meg).
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a piskótatekercset, majd úgy kínáljuk (tálalás előtt érdemes 1-2 órára betenni a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek).
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »