Dán kuglóf pörkölt mogyoróval recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg kristálycukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl étolaj
- 1 púpozott ek kakaópor (cukrozatlan)
- 5 ek víz + 1 ek víz
- 1 citrom héja és a leve
- 1 cs sütőpor
Tetejére:
- 180 g tortabevonó étcsoki
- 5 dkg margarin
- kb 3 marok törökmogyoró
Elkészítése:
Először a megpucolt mogyorót sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 170-180 fokon 10 percig sütjük (pörköljük), utána pedig konyhai aprítógépben kicsit megdaráljuk (nagyobb darabok is maradjanak).
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük az étolajat, az 5 ek vizet, a citrom reszelt héját és a levét és a sütőporral elkevert lisztet. Végül pedig óvatosan belekeverjük a tojásfehérje felvert, kemény habját.
A tésztát két részre osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és az 1 ek vizet.
A kuglóf formát kenjük ki kevés zsiradékkal és a kétszínű masszát felváltva beleöntjük (így lesz szép márványos).
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 percig sütjük.
Miután már megsült és kihűlt, elkészítjük a csokimázat: gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét a margarinnal és azonnal ráöntjük a kuglóf tetejére úgy, hogy az oldalára is lefolyjon, majd a még meg nem szilárdult csokimázat megszórjuk pörkölt mogyoróval.