Dán kuglóf pörkölt mogyoróval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg kristálycukor
  • 4 tojás
  • 1 dl étolaj
  • 1 púpozott ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 5 ek víz + 1 ek víz
  • 1 citrom héja és a leve
  • 1 cs sütőpor

Tetejére:

  • 180 g tortabevonó étcsoki
  • 5 dkg margarin
  • kb 3 marok törökmogyoró

Elkészítése:

Először a megpucolt mogyorót sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 170-180 fokon 10 percig sütjük (pörköljük), utána pedig konyhai aprítógépben kicsit megdaráljuk (nagyobb darabok is maradjanak).

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük az étolajat, az 5 ek vizet, a citrom reszelt héját és a levét és a sütőporral elkevert lisztet. Végül pedig óvatosan belekeverjük a tojásfehérje felvert, kemény habját.

A tésztát két részre osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és az 1 ek vizet.

A kuglóf formát kenjük ki kevés zsiradékkal és a kétszínű masszát felváltva beleöntjük (így lesz szép márványos).

Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 percig sütjük.

Miután már megsült és kihűlt, elkészítjük a csokimázat: gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét a margarinnal és azonnal ráöntjük a kuglóf tetejére úgy, hogy az oldalára is lefolyjon, majd a még meg nem szilárdult csokimázat megszórjuk pörkölt mogyoróval.