Hozzávalók:
Tészta:
Tetejére:
Elkészítése:
Először a megpucolt mogyorót sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 170-180 fokon 10 percig sütjük (pörköljük), utána pedig konyhai aprítógépben kicsit megdaráljuk (nagyobb darabok is maradjanak).
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük az étolajat, az 5 ek vizet, a citrom reszelt héját és a levét és a sütőporral elkevert lisztet. Végül pedig óvatosan belekeverjük a tojásfehérje felvert, kemény habját.
A tésztát két részre osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és az 1 ek vizet.
A kuglóf formát kenjük ki kevés zsiradékkal és a kétszínű masszát felváltva beleöntjük (így lesz szép márványos).
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 percig sütjük.
Miután már megsült és kihűlt, elkészítjük a csokimázat: gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét a margarinnal és azonnal ráöntjük a kuglóf tetejére úgy, hogy az oldalára is lefolyjon, majd a még meg nem szilárdult csokimázat megszórjuk pörkölt mogyoróval.