Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csokoládés-karamellás banános pite recept

Csokoládés-karamellás banános pite
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Omlós tészta:

    • 25 dkg liszt
    • 10 dkg hideg vaj
    • 75 g cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 ek hideg víz, vagy tej

    Banános réteg:

    • 4 nagy érett banán
    • 1 ek vaj
    • 1 ek barna cukor
    • 400 g karamellkrém

    Csokoládés réteg:

    • 300 g étcsokoládé
    • 300 ml zsíros tejszín
    • 2 ek karamell
    • 3 ek sötét rum
    • 1 ek barna cukor

    Továbbá:

    • 200 ml habtejszín
    • 2 ek porcukor
    • kakaópor a díszítéshez

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ezután enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki akkorára, hogy kibélelhessünk vele egy 24 cm átmérőjű, mély piteformát. Tegyük a hűtőbe 30 percre.

    Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tészta közepére terítsünk sütőpapírt, szórjunk rá sütőbabot, és süssük 15 percig, míg a széle aranyszínűre pirul. Távolítsuk el a sütőpapírt a babbal együtt, és süssük a tésztát újabb 15 percig.

    Közben a banánokat hámozzuk meg, hosszában felezzük el, majd a feleket vágjuk 3 további darabra. Tegyük egy mély serpenyőbe a vajat és a cukrot, és pirítsuk a banánokat addig, míg karamellizálódik.

    Olvasszunk meg 25 g csokoládét, és kenjük az egészet a tésztalapra. Úgy csorgassuk bele, mint a palacsintánál a serpenyőben. Ha megszilárdult a csokoládé, a kihűlt banánokat rendezzük el rajta. Öntsük a tetejére a karamellt (2 ek kivételével!), és tegyük a hűtőbe, míg elkészítjük a csokoládés krémet.

    A megmaradt csokoládét 2 ek karamellel, a tejszínnel, a rummal és a cukorral együtt tegyük hőálló tálban forrásban lévő víz fölé, és olvasszuk, keverjük össze. Ezt a keveréket öntsük a banános rétegre, és tegyük a tortát a hűtőbe legalább 4 órára.

    Tálaláskor emeljük ki a tortát a formából,ilyenkor az a jó, ha kivehető aljú piteformát használunk, így könnyebb a kivétele. A tejszínt a porcukorral együtt verjük kemény habbá. Töltsük habzsákba, és tetszés szerint díszítsük vele a pitét.

    Végül hintsünk a tejszínhabra kevés kakaóport. A felszeletelt süteményhez külön kínálhatjuk a maradék tejszínt.

     

    A csokoládés-karamellás banános pite kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 324 kcal
    Fehérje: 5 g
    Szénhidrát: 41 g
    Zsír: 16 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá