Csokoládés-karamellás banános pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Omlós tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 75 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek hideg víz, vagy tej

Banános réteg:

  • 4 nagy érett banán
  • 1 ek vaj
  • 1 ek barna cukor
  • 400 g karamellkrém

Csokoládés réteg:

  • 300 g étcsokoládé
  • 300 ml zsíros tejszín
  • 2 ek karamell
  • 3 ek sötét rum
  • 1 ek barna cukor

Továbbá:

  • 200 ml habtejszín
  • 2 ek porcukor
  • kakaópor a díszítéshez

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ezután enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki akkorára, hogy kibélelhessünk vele egy 24 cm átmérőjű, mély piteformát. Tegyük a hűtőbe 30 percre.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tészta közepére terítsünk sütőpapírt, szórjunk rá sütőbabot, és süssük 15 percig, míg a széle aranyszínűre pirul. Távolítsuk el a sütőpapírt a babbal együtt, és süssük a tésztát újabb 15 percig.

Közben a banánokat hámozzuk meg, hosszában felezzük el, majd a feleket vágjuk 3 további darabra. Tegyük egy mély serpenyőbe a vajat és a cukrot, és pirítsuk a banánokat addig, míg karamellizálódik.

Olvasszunk meg 25 g csokoládét, és kenjük az egészet a tésztalapra. Úgy csorgassuk bele, mint a palacsintánál a serpenyőben. Ha megszilárdult a csokoládé, a kihűlt banánokat rendezzük el rajta. Öntsük a tetejére a karamellt (2 ek kivételével!), és tegyük a hűtőbe, míg elkészítjük a csokoládés krémet.

A megmaradt csokoládét 2 ek karamellel, a tejszínnel, a rummal és a cukorral együtt tegyük hőálló tálban forrásban lévő víz fölé, és olvasszuk, keverjük össze. Ezt a keveréket öntsük a banános rétegre, és tegyük a tortát a hűtőbe legalább 4 órára.

Tálaláskor emeljük ki a tortát a formából,ilyenkor az a jó, ha kivehető aljú piteformát használunk, így könnyebb a kivétele. A tejszínt a porcukorral együtt verjük kemény habbá. Töltsük habzsákba, és tetszés szerint díszítsük vele a pitét.

Végül hintsünk a tejszínhabra kevés kakaóport. A felszeletelt süteményhez külön kínálhatjuk a maradék tejszínt.