Cseresznyés, diós pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg sertés zsír (vagy 20 dkg vaj)
- 10 dkg porcukor
- 1 nagy FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 50 dkg cseresznye (kimagozva)
- 3 ek barnacukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 5 dkg darált dió
- 6 db babapiskóta
- 1 tk őrölt fahéj
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáljuk bele egy tálba.
Ezután adjuk hozzá a hideg zsírt (vagy vajat) és a ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (én a lisztet és a zsírt előtte beteszem fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön).
A tésztának csippentsük le az 1/3-ad részét és tegyük be a hűtőbe.
A maradék tésztát, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki piteforma nagyságúra, majd béleljük ki vele a formát.
A cseresznyét magozzuk ki, majd alaposan csepegtessük le. Ezután szórjuk meg a barnacukorral és egy csomag vaníliás cukorral, majd keverjük össze.
A babapiskótát daráljuk le, majd keverjük össze a szintén darált dióval, az őrölt fahéjjal és egy csomag vaníliás cukorral.
A piteformában lévő tésztára egyenletesen szórjuk rá a diós keveréket, majd kanalazzuk rá a cukrozott cseresznyét.
Ezután vegyük ki a hűtőből a félretett tésztát, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra és rácsozzuk be vele a pite tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, majd szeleteljük fel és egy gombóc vanília fagyival kínáljuk.