Cseresznyés, diós pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Cseresznyés, diós pite

Hozzávalók:
Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg sertés zsír (vagy 20 dkg vaj)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 nagy tojás
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 50 dkg cseresznye (kimagozva)
  • 3 ek barnacukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg darált dió
  • 6 db babapiskóta
  • 1 tk őrölt fahéj

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáljuk bele egy tálba.

Ezután adjuk hozzá a hideg zsírt (vagy vajat) és a ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (én a lisztet és a zsírt előtte beteszem fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön).

A tésztának csippentsük le az 1/3-ad részét és tegyük be a hűtőbe.

A maradék tésztát, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki piteforma nagyságúra, majd béleljük ki vele a formát.

A cseresznyét magozzuk ki, majd alaposan csepegtessük le. Ezután szórjuk meg a barnacukorral és egy csomag vaníliás cukorral, majd keverjük össze.

A babapiskótát daráljuk le, majd keverjük össze a szintén darált dióval, az őrölt fahéjjal és egy csomag vaníliás cukorral.

A piteformában lévő tésztára egyenletesen szórjuk rá a diós keveréket, majd kanalazzuk rá a cukrozott cseresznyét.

Ezután vegyük ki a hűtőből a félretett tésztát, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra és rácsozzuk be vele a pite tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, majd szeleteljük fel és egy gombóc vanília fagyival kínáljuk.