Cocoron recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 135 gr kókuszreszelék
- 120 gr porcukor
- 150 gr cukor
- 110 gr fehérje
- 38 gr víz
Töltelék:
- 100 gr fehércsokoládé
- 100 gr 30%-os habtejszín
Elkészítése:
Töltelék:
Először a tölteléket készítjük el.
A csokoládét apróra vágjuk és egy tálba tesszük. A tejszínt forráspontig melegítjük, majd a csokira öntjük és teljesen egyneművé keverjük. Folpackkal lefedjük és hűtőbe rakjuk.
Macaron:
A macaronhoz a fehérjét két részre osztjuk. Az egyik 55 grammot egy magas falú műanyag mérőkancsóba vagy tálba tesszük, amiben egy kézimixerrel kényelmesen fogjuk tudni keverni.
A kókuszreszeléket kávédarálón ledaráljuk, majd a porcukorral összekeverve egy tálba szitáljuk. Ehhez keverjük egy erős spatulával a másik 55 gramm fehérjét.
Egy sűrű masszát kapunk.
A kristálycukrot a vízzel egy lábasban 116 fokig hevítjük. Amikor eléri ezt a hőfokot elkezdjük habosítani a fehérjét.
118 foknál elzárjuk alatta a hőt és folyamatos keverés mellett a habos fehérjéhez csurgatjuk. Figyeljünk arra, hogy a keverőszárakra ne follyon rá, mert szétcsapja az edény falán a keverő. Addig habosítjuk, míg egy kemény, masszív, fényes habot kapunk.
Amikor a habverőt kiemeljük a képződő csúcsok nem konyulnak vissza. A tömör kókuszos masszát beletesszük a habhoz és a habverővel finoman csak párat keverünk rajta gyorsan, hogy könnyebben el tudjuk dolgozni a masszát.
Ezután spatulával óvatos körkörös mozdulatokkal addig keverjük a tésztát, míg a spatuláról egybefüggő szallagként folyik le szép lassan. Nem szakad el, nem indul meg nehezen és egy 8-ast le tudunk így írni a lefolyó masszával.
Ekkor egy sima (8-as) csővel ellátott habzsákba töltjük. Szilikonlapokkal borított tepsikre köröket nyomunk egymástól picit távolabb.
Amint egy tepsivel végeztünk az asztalhoz ejtjük párszor a tepsit, ezzel a masszában levő buborékok feljönnek a massza felszínére. Ami nem pukkadt ki, egy fogpiszkálóval óvatosan kiszúrjuk, majd a masszát óvatosan eligazgatjuk.
Így folytatjuk, míg elfogy a massza.
120 fokra előmelegített sütőben nyitott ajtónál 3-4 perc alatt megszárítjuk a tetejüket, majd az ajtót becsukjuk és felvesszük a hőt kb 135 fokra. Erősen sütőfüggő mind a hőfok, mind a sütési idő.
Kb. 15 perc alatt készül el.
Hagyjuk a tepsin kihűlni, majd párosítva jól zárható dobozban tárolhatjuk az elkészült héjakat.
Amennyiben azonnal töltenénk, akkor a lehűlt csokikrémet vegyük ki a hűtőből és kézi robotgéppel lassú fokozaton habosítsuk ki. Figyeljünk rá, ne verjük túl. Kivilágosodik és habos lesz az állaga.
Habzsákba töltve könnyen tölthetjük a macaron párokat.
Szintén jól zárható dobozban hűtőben tárolhatjuk, illetve fagyaszthatjuk is.
Tipp:
Aki nem rutinos macaron készítő, annak segítségére lehet az interneten fellelhető több száz videó az elkészítés menetéről. Mindenképpen érdemes megnézni többet mielőtt nekiállnánk.
És ne feledd! Ha első pár alkalommal nem sikerül, ne add fel! Ritka kényes sütemény, többen küzdöttünk vele az első pár alkalommal. :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »