Citromos szelet és muffin recept
Hozzávalók:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg kristálycukor (vagy édesítőszer, nálam eritrit)
- 1 tasak vaníliás cukor
- 8 dkg vaj
- 12 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom
- csipet só
- porcukor ízlés szerint a sütemény hintéséhez
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a cukor felével és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a jól megmosott egész citrom reszelt héját és levét, az olvasztott vajat és a sütőporral elkevert lisztet. Megmossuk a habverőt és szárazra töröljük, felverjük a tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukor másik részével, majd hozzáadjuk a tojásfehérjék keményre felvert és a cukor másik felével dúsított habját és kanállal óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze a tojáshab.
A masszát vajazott, lisztezett őzgerinc és muffin formába öntjük és előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Az eredeti receptben 20 perc volt, de nálam annyi idő nem volt elég.
A tetejét porcukorral meghintjük.
Tipp:
Általában főételeket, illetve leveseket szoktam fotózni, de természetesen néha desszertet is készítek. Most, hogy beköszöntött az ősz gyakrabban kapcsoljuk be a sütőt. Ez a mennyiség nekem egy közepes őzgerincformára és 4 darab muffinra volt elég.