Citromos sütemény recept
Hozzávalók:
A csésze 2 dl-es.
- 2 csésze teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (vagy búzaliszt)
- 2 csésze fehér tönkölybúzaliszt (vagy búza finomliszt)
- 1/2 cs sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1/4 tk szerecsendió
- 1/2 tk vaníliaaroma vagy kivonat
- csipet só
- 1 citromból reszelt héj
- 1,5 csésze juharszirup
- 1/2 csésze citromlé (frissen facsart – kb 4 citrom)
- 1 és 2/3 csésze vaníliás rizstej
- 1/3 csésze repceolaj
- 2/3 csésze víz
Elkészítése:
Először a száraz hozzávalókat tedd egy tálba és keverd össze.
Keverd össze a folyékony összetevőket egy másik tálban. Ezután a szárazhoz keverd hozzá a nedves hozzávalókat és az egészet keverd finoman össze.
Egy sütőpapírral bélelt vagy kikent lisztezett, nagy tepsibe öntsd bele a keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre. Ez kb 25-35 perc. Tűvel könnyen tudod ellenőrizni átsült-e a tésztád.
Ha szeretnéd, kedvedre díszítheted tejszínhabbal, sziruppal, pörkölt mandulával, dióval.
Tipp:
Ez a citromos sütemény a jógások körében a Gyertyafényes Karácsonyi jógagyakorláson hatalmas siker volt – többen jelezték akik sok éve fogyasztják a süteményeimet, hogy ez az első 3 – ban benne van:)
A recept alapvetően nagyon egyszerű, mert nem kell külön krémet készíteni mégis csodás az eredmény és senkinek nem hiányzik belőle a krém.
A recept könnyedén elkészíthető tortaformában is – a mennyiség egy nagyméretű szögletes tepsi vagy nagyméretű tortaformára van.