Citromos-mákos pettyeske recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 16 dkg margarin
- 16 dkg porcukor
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- fél csomag sütőpor
- kevés tej
Mákos töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 3 ek rétesliszt
Mázhoz:
- 20 dkg csokoládé
- 5 dkg vaj
- 1 ek étolaj
A tészta lekenéséhez:
- 4 ek baracklekvár
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,ha nem állna össze a tészta,akkor egy kis tejet adjunk hozzá.
A tésztát 3 részre osztjuk és hideg helyen pihentetjük.
Az első tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk (23*34 cm-es), majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Villával megszurkáljuk és megkenjük lekvárral.
A második részből rudakat sodrunk és sorba rakjuk a lekváros tésztán.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral. Beletesszük a liszttel elkevert mákot, a citrom levét és reszelt héját.
A mákos masszát elsimítjuk a rudak tetején, majd befedjük a másik kinyújtott lappal. A tetejét megszurkáljuk.
180 fokos sütőben 40 perc alatt világosra sütjük.
A mázhoz a csokoládét az étolajjal, vajjal mikróban felolvasztjuk és simára keverjük. A kihűlt sütemény tetejére csorgatjuk és egyenletesen eloszlatjuk rajta.
Ha a csokoládé megszilárdult, forró vízbe mártott késsel bejelöljük a szeleteket és felszeljük.