Citromos-mákos pettyeske

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 16 dkg margarin
  • 16 dkg porcukor
  • 5 tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • kevés tej

Mákos töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 5 tojásfehérje
  • 3 ek rétesliszt

Mázhoz:

  • 20 dkg csokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek étolaj

A tészta lekenéséhez:

  • 4 ek baracklekvár

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,ha nem állna össze a tészta,akkor egy kis tejet adjunk hozzá.

A tésztát 3 részre osztjuk és hideg helyen pihentetjük.

Az első tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk (23*34 cm-es), majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Villával megszurkáljuk és megkenjük lekvárral.

A második részből rudakat sodrunk és sorba rakjuk a lekváros tésztán.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral. Beletesszük a liszttel elkevert mákot, a citrom levét és reszelt héját.

A mákos masszát elsimítjuk a rudak tetején, majd befedjük a másik kinyújtott lappal. A tetejét megszurkáljuk.

180 fokos sütőben 40 perc alatt világosra sütjük.

A mázhoz a csokoládét az étolajjal, vajjal mikróban felolvasztjuk és simára keverjük. A kihűlt sütemény tetejére csorgatjuk és egyenletesen eloszlatjuk rajta.

Ha a csokoládé megszilárdult, forró vízbe mártott késsel bejelöljük a szeleteket és felszeljük.