Citromos-aszalt gyümölcsos kuglóf recept
Hozzávalók egy darab kuglófhoz:
- 25 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1/2 cs sütőpor (6 gramm)
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 1 dl étolaj
- 1 dl tej
- 1 közepes citrom reszelt héja és leve
- 10 dkg kandírozott citrom és narancshéj
- 5 dkg aszalt áfonya
Elkészítése:
A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval, verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a tojások sárgáját, majd keverjük habosra.
Ezután keverjük hozzá a citromlevet, a reszelt citromhéjat, a tejet, majd az étolajat is.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, szitáljuk hozzá a keverékhez, keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket is.
Ezután apránként, óvatosan, hogy hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot is.
A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd fordítsuk át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tésztája finom, szaftos, aszalt gyümölcsöt pedig ízlés szerint adhatunk hozzá.