Citromos-aszalt gyümölcsos kuglóf recept

Hozzávalók egy darab kuglófhoz:
- 25 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1/2 cs sütőpor (6 gramm)
- 4 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 1 dl étolaj
- 1 dl tej
- 1 közepes citrom reszelt héja és leve
- 10 dkg kandírozott citrom és narancshéj
- 5 dkg aszalt áfonya
Elkészítése:
A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval, verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a tojások sárgáját, majd keverjük habosra.
Ezután keverjük hozzá a citromlevet, a reszelt citromhéjat, a tejet, majd az étolajat is.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, szitáljuk hozzá a keverékhez, keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket is.
Ezután apránként, óvatosan, hogy hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot is.
A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd fordítsuk át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tésztája finom, szaftos, aszalt gyümölcsöt pedig ízlés szerint adhatunk hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »