Citromos-aszalt gyümölcsos kuglóf

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy darab kuglófhoz:

  • 25 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1/2 cs sütőpor (6 gramm)
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl tej
  • 1 közepes citrom reszelt héja és leve
  • 10 dkg kandírozott citrom és narancshéj
  • 5 dkg aszalt áfonya

Elkészítése:

A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval, verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a tojások sárgáját, majd keverjük habosra.

Ezután keverjük hozzá a citromlevet, a reszelt citromhéjat, a tejet, majd az étolajat is.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, szitáljuk hozzá a keverékhez, keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket is.

Ezután apránként, óvatosan, hogy hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot is.

A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd fordítsuk át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tipp:

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tésztája finom, szaftos, aszalt gyümölcsöt pedig ízlés szerint adhatunk hozzá.