Berliner recept

Hozzávalók egy 22*32 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 13 dkg vaj
- 4 dkg dió (darált)
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- 0,5 citrom reszelt héja
- csipet só
- 6 ek lekvár a kenéshez
Töltelék:
- 20 dkg édes morzsa (babapiskóta vagy keksz)
- 15 dkg darált dió
- 1 cs vaníliás cukor
- 8 dkg kristálycukor
- 3 dl víz
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 0,5 citrom reszelt héja
- 1-2 ek méz
Rácsozáshoz:
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
- 4 dkg porcukor
- 6 dkg liszt
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a darált diót, a citromhéjat, majd a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be 30 percre a hűtőbe.
Egy sütőpapírt vékonyan szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta, tepsi méretűre a tésztát. Ezután villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne púposodjon majd fel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 15 perc alatt szép világos színűre (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem). A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd kenjük le a lekvárral.
Az édes morzsa lehet darált babapiskóta vagy éppen darált háztartási keksz is (én babapiskótát daráltam hozzá).
Az édes morzsához adjuk hozzá a darált diót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, az őrölt fahéjat és keverjük alaposan össze.
A kristálycukorra öntsük rá a vizet, majd forraljuk fel. Ezután a diós keverékhez adjuk hozzá a mézet, öntsük hozzá a felforralt cukorszirupot, majd keverjük össze. Ezután egyenletesen kenjük rá a lekvárral megkent tésztára.
A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, majd pár perc alatt keverjük jó habosra.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, óvatosan forgassuk össze, majd kanalazzuk bele egy habzsákba és rácsozzuk be vele a töltelék tetejét (nekem kicsit szétfolyt, mert elkövettem azt a hibát, hogy előbb a piskótát kevertem ki és csak utána kentem a tésztára a tölteléket. Állás közben a piskóta kicsit összeesett, ezért jobban szétfolyt).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel és úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »