Almás-túrós karácsonyi sütemény recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
- 125 g cukor
- 140 g finomliszt
- 30 g kukoricakeményítő
- 0,5 teáskanál mézeskalácsfűszer
- 1 teáskanál sütőpor
Almás töltelék:
- 1,2 kg alma
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vanília paszta
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 250 ml almalé (vagy víz)
Túrós hab:
- 200 ml habtejszín
- 200 g mascarpone
- 250 g krémes túró
- 40 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília paszta
- 1 csomag habfixáló
Tetejére:
- spekulatius keksz
Elkészítése:
Tészta:
A lisztet elkeverjük a keményítővel, sütőporral és a mézeskalács fűszerrel.
Az egész tojásokhoz hozzáadjuk a sót és elkezdjük robotgéppel kihabosítani. 2-3 részletben hozzáadjuk a cukrot és addig habosítjuk magas fokozaton, amíg kifehéredik és a térfogata megháromszorózódik.
Ekkor egy spatula vagy nagyobb habverő segítségével óvatosan, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a szárazanyagokat.
Ha elkészült a piskótamasszánk, akkor egy sütőpapírral bélelt 30*35 cm-es tepsibe öntjük és elegyengetjük.
180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 12-15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha megsült, akkor rácson kihűtjük. Ha kihűlt, akkor lehúzzuk róla a sütőpapírt és visszatesszük a tepsibe.
Almás töltelék:
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és a húsát kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, citromlevet és 2 dl almalevet, majd megpároljuk. Közben belekeverjük a vaníliát is.
A maradék almalében elkeverjük a pudingport csomómentesen, majd besűrítjük vele az almát.
A még forró tölteléket a tepsiben várakozó lapra simítjuk egyenletesen.
Túrós hab:
A mascarponét, túrót és a kétféle cukrot és a vaníliát egy edénybe mérjük, majd kézi robotgéppel alaposan kihabosítjuk. Ekkor hozzáöntjük a folyékony tejszínt és elkezdjük felverni. Amikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a habfixálót is és stabil krémmé keverjük az egészet.
A kész túrós habot a kihűlt almás töltelék tetejére simítjuk egyenletesen, majd a tetejét kitesszük nem túl sűrűn spekulatius keksszel (pár óra alatt meg fog puhulni a keksz!).
Pár órára vagy egy éjszakára hűvös helyre tesszük. Amint a kekszek megpuhultak, akkor a kekszek mentén feldaraboljuk és tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »