Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almás-túrós karácsonyi sütemény recept

Almás-túrós karácsonyi sütemény
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • csipet só
    • 125 g cukor
    • 140 g finomliszt
    • 30 g kukoricakeményítő
    • 0,5 teáskanál mézeskalácsfűszer
    • 1 teáskanál sütőpor

    Almás töltelék:

    • 1,2 kg alma
    • 2 evőkanál citromlé
    • 1 teáskanál vanília paszta
    • 2 evőkanál cukor
    • 1 csomag vaníliás pudingpor
    • 250 ml almalé (vagy víz)

    Túrós hab:

    • 200 ml habtejszín
    • 200 g mascarpone
    • 250 g krémes túró
    • 40 g cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 teáskanál vanília paszta
    • 1 csomag habfixáló

    Tetejére:

    • spekulatius keksz

    Elkészítése:

    Tészta:

    A lisztet elkeverjük a keményítővel, sütőporral és a mézeskalács fűszerrel.

    Az egész tojásokhoz hozzáadjuk a sót és elkezdjük robotgéppel kihabosítani. 2-3 részletben hozzáadjuk a cukrot és addig habosítjuk magas fokozaton, amíg kifehéredik és a térfogata megháromszorózódik.

    Ekkor egy spatula vagy nagyobb habverő segítségével óvatosan, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a szárazanyagokat.

    Ha elkészült a piskótamasszánk, akkor egy sütőpapírral bélelt 30*35 cm-es tepsibe öntjük és elegyengetjük.

    180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 12-15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha megsült, akkor rácson kihűtjük. Ha kihűlt, akkor lehúzzuk róla a sütőpapírt és visszatesszük a tepsibe.

    Almás töltelék:

    Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és a húsát kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, citromlevet és 2 dl almalevet, majd megpároljuk. Közben belekeverjük a vaníliát is.

    A maradék almalében elkeverjük a pudingport csomómentesen, majd besűrítjük vele az almát.

    A még forró tölteléket a tepsiben várakozó lapra simítjuk egyenletesen.

    Túrós hab:

    A mascarponét, túrót és a kétféle cukrot és a vaníliát egy edénybe mérjük, majd kézi robotgéppel alaposan kihabosítjuk. Ekkor hozzáöntjük a folyékony tejszínt és elkezdjük felverni. Amikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a habfixálót is és stabil krémmé keverjük az egészet.

    A kész túrós habot a kihűlt almás töltelék tetejére simítjuk egyenletesen, majd a tetejét kitesszük nem túl sűrűn spekulatius keksszel (pár óra alatt meg fog puhulni a keksz!).

    Pár órára vagy egy éjszakára hűvös helyre tesszük. Amint a kekszek megpuhultak, akkor a kekszek mentén feldaraboljuk és tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá