Almás-túrós karácsonyi sütemény

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Almás-túrós karácsonyi sütemény

Hozzávalók:
Tészta:

  • 5 tojás
  • csipet só
  • 125 g cukor
  • 140 g finomliszt
  • 30 g kukoricakeményítő
  • 0,5 teáskanál mézeskalácsfűszer
  • 1 teáskanál sütőpor

Almás töltelék:

  • 1,2 kg alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vanília paszta
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 250 ml almalé (vagy víz)

Túrós hab:

  • 200 ml habtejszín
  • 200 g mascarpone
  • 250 g krémes túró
  • 40 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál vanília paszta
  • 1 csomag habfixáló

Tetejére:

  • spekulatius keksz

Elkészítése:

Tészta:

A lisztet elkeverjük a keményítővel, sütőporral és a mézeskalács fűszerrel.

Az egész tojásokhoz hozzáadjuk a sót és elkezdjük robotgéppel kihabosítani. 2-3 részletben hozzáadjuk a cukrot és addig habosítjuk magas fokozaton, amíg kifehéredik és a térfogata megháromszorózódik.

Ekkor egy spatula vagy nagyobb habverő segítségével óvatosan, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a szárazanyagokat.

Ha elkészült a piskótamasszánk, akkor egy sütőpapírral bélelt 30*35 cm-es tepsibe öntjük és elegyengetjük.

180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 12-15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha megsült, akkor rácson kihűtjük. Ha kihűlt, akkor lehúzzuk róla a sütőpapírt és visszatesszük a tepsibe.

Almás töltelék:

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és a húsát kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, citromlevet és 2 dl almalevet, majd megpároljuk. Közben belekeverjük a vaníliát is.

A maradék almalében elkeverjük a pudingport csomómentesen, majd besűrítjük vele az almát.

A még forró tölteléket a tepsiben várakozó lapra simítjuk egyenletesen.

Túrós hab:

A mascarponét, túrót és a kétféle cukrot és a vaníliát egy edénybe mérjük, majd kézi robotgéppel alaposan kihabosítjuk. Ekkor hozzáöntjük a folyékony tejszínt és elkezdjük felverni. Amikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a habfixálót is és stabil krémmé keverjük az egészet.

A kész túrós habot a kihűlt almás töltelék tetejére simítjuk egyenletesen, majd a tetejét kitesszük nem túl sűrűn spekulatius keksszel (pár óra alatt meg fog puhulni a keksz!).

Pár órára vagy egy éjszakára hűvös helyre tesszük. Amint a kekszek megpuhultak, akkor a kekszek mentén feldaraboljuk és tálaljuk.