Alexander sütemény recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Laphoz:
- 20 dkg finomliszt
- 6 dkg olvasztott méz
- 6 dkg porcukor
- 2 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk szódabikarbóna
Tésztához:
- 30 dkg aprított dió
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 30 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 4 ek savanykás baracklekvár
Krémhez:
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 10 ek cukor
- 1/2 liter tej
- 3 ek liszt
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 30 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor
Mézes lap lekenéséhez:
- 2 ek baracklekvár
Krém a tetejére:
- 5 dl habtejszín
- 5 dkg csokireszelék
Elkészítése:
A lap hozzávalóit összegyúrjuk és egy sütőpapírral fedett nagy gáztepsiben világosra sütjük, 180 fokon 10-12 perc alatt. A tetejét villával megszurkáljuk,hogy fel ne púposodjon.
Egy ugyanakkora tepsit sütőpapírral bélelünk és az aprított diót beleszórjuk. 180 fokra melegített sütőben egy kissé megpörköljük. Közben megkevergetjük, de vigyázzunk arra, hogy szép, kellemes arany színe legyen. A tojásfehérjéket a cukrokkal kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a lekvárt. Ezt a lekváros kemény habot szépen rásimítjuk a pörkölt dióra és 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük.
A krém hozzávalóit a vaj kivételével simára keverjük és sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük és vajjal habosra keverjük.
A mézes lapot lekvárral vékonyan lekenjük, majd rákenjük a krém 1/3 részét. A krémre tesszük a habtésztát úgy, hogy a diós fele kerüljön felülre. Erre simítjuk a maradék krémet, majd a krémre a keményre vert tejszín. A tetejét csokireszelékkel szórjuk meg.