Alexander sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Laphoz:

  • 20 dkg finomliszt
  • 6 dkg olvasztott méz
  • 6 dkg porcukor
  • 2 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kk szódabikarbóna

Tésztához:

  • 30 dkg aprított dió
  • 8 tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 ek savanykás baracklekvár

Krémhez:

  • 8 tojás sárgája
  • 10 ek cukor
  • 1/2 liter tej
  • 3 ek liszt
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 30 dkg vaj
  • 1 cs vaníliás cukor

Mézes lap lekenéséhez:

  • 2 ek baracklekvár

Krém a tetejére:

  • 5 dl habtejszín
  • 5 dkg csokireszelék

Elkészítése:

A lap hozzávalóit összegyúrjuk és egy sütőpapírral fedett nagy gáztepsiben világosra sütjük, 180 fokon 10-12 perc alatt. A tetejét villával megszurkáljuk,hogy fel ne púposodjon.

Egy ugyanakkora tepsit sütőpapírral bélelünk és az aprított diót beleszórjuk. 180 fokra melegített sütőben egy kissé megpörköljük. Közben megkevergetjük, de vigyázzunk arra, hogy szép, kellemes arany színe legyen. A tojásfehérjéket a cukrokkal kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a lekvárt. Ezt a lekváros kemény habot szépen rásimítjuk a pörkölt dióra és 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük.

A krém hozzávalóit a vaj kivételével simára keverjük és sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük és vajjal habosra keverjük.

A mézes lapot lekvárral vékonyan lekenjük, majd rákenjük a krém 1/3 részét. A krémre tesszük a habtésztát úgy, hogy a diós fele kerüljön felülre. Erre simítjuk a maradék krémet, majd a krémre a keményre vert tejszín. A tetejét csokireszelékkel szórjuk meg.