Adventi mézeskalács házikó recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 13 dkg margarin
- 35 dkg méz
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 17 dkg porcukor
- 7 g őrölt gyömbér
- 7 g őrölt fahéj
- 7 g őrölt szegfűszeg
- 6 g kakaópor
- 70 dkg liszt
- 1,5 kávéskanál sütőpor
- csipet só
A ragasztáshoz:
- karamellizált ristálycukor vagy cukormáz
- műanyag pisztoly és 3-4 rúd
A díszítéshez:
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 50 dkg porcukor
- színes dekorcukorka
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk a sütőporral.
A mézet egy edénybe téve tűz fölött kissé meglangyosítjuk, majd a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük, használhatunk robotgépet vagy kézi habverőt és miután szép simára kevertük, a liszthez adva összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetjük.
Lisztezett felületen 3 mm vastagra kisodorjuk, az alaphoz egy nagyobb lapot kivágunk (az lesz az alja), majd a házikó kiszúrót vagy saját készítésű kartonpapírból kivágott sablont ráhelyezve körbevágjuk és szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre téve, előmelegített sütőben 210 fokon 7-8 perc alatt megsütjük.
Akkor jó, amikor már barnulni kezdenének a szélei.
A házikó kiegészítőit (hóember, kerítés, kis szánkó, gyertya alap…stb), már a saját fantáziánk szerint készülhetnek a leeső szélek visszagyúrásából.
Forrón még picit hajlik, ezért egyenes felületen kiterített konyharuhára téve a lapokat és minden mást, hagyjuk teljesen kihűlni.
A cukormázhoz a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a porcukrot kanalanként hozzáadva kézi habverő segítségével olyan állagúra keverjük, ami még nem szilárd, de már nem folyékony.
A házikó tetejét és oldalait, plusz a kiegészítőket még összeragasztás előtt egy pici lyukú nyomózsákkal vagy tű nélküli fecskendővel kidekoráljuk.
Frissen még egy fogvájóval korrigálni lehet a vonalakat, pöttyöket.
Nagyjából 15 perc alatt keményedik rá a cukormáz, amiből ha 1 evőkanálnyit 2 csepp ételfestékkel összekeverünk, színesebbé tehetjük a díszítést.
Az összeragasztáshoz cukormázat vagy műanyag pisztolyos megoldást, illetve egy derékszögű háromszög vonalzót, vagy papírra rárajzolt szabályos négyzetet használunk.
Kis adagokban kristálycukrot lehet olvasztani és azzal is ragasztható!
Legvégül az alapra ráragasztjuk a házikót és az összes kiegészítőt.
Kellemes karácsonyi készülődést és áldott, békés Adventi ünnepeket kívánok!
Tipp:
A cukormázat a hűtőszekrényben egy lezárható edényben tartjuk, másnap thabverővel átkeverve ugyanúgy folytatható vele a munka. Én 3 nap alatt készítettem el a miénket úgy, hogy esténként 1-1,5 órát áldoztam rá.
Ha egy tojásfehérjét kemény habbá verünk és kis adagokban egy részét hozzákeverjük a szilárdabb cukormázhoz, akkor kissé folyékonyabb, de sima és terülős lesz, spatulával el lehet simítani az alján, mintha havas lenne.
A rácsos ablakhoz egy szilikonos sütőpapírra körberajzoljuk az ablakot, majd a rajzra rácsot nyomunk, ráragasztjuk a kis ablakos lapot, hagyjuk 6-8 percet száradni, végül egy kést fektetve alá, határozott, lassú mozdulattal felszedjük a lapocskát, aminek a hátuljára hozzáköt a rácsozás!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »