Egy hosszú hétvége tökéletes alkalom arra, hogy végre ráérősen főzzünk valami igazán kiadósat, háziasat, amit nem kapkodva, hanem együtt, nyugodtan élvezhet a család. A klasszikus magyar konyha ízei ilyenkor különösen jól tudnak esni: szaftos pörköltek, töltött húsok, omlós sült csülök és fűszeres raguk kerülhetnek az asztalra – persze jó adag nokedlivel, krémes burgonyapürével vagy egy tál savanyúsággal.
1. Temesvári sertésragu nokedlivel recept
Hozzávalók:
- 3 db babérlevél
- 50 dkg zöldbab
- 1 evőkanál pirospaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
- 10 dkg mangalica szalonna
- 1 evőkanál liszt
- 3 db nagyobb fej vöröshagyma
- só
- bors
- 80 dkg sertéscomb (eredetileg tarja)
- 6 evőkanál házi lecsó (nagyon finom anyukám által eltett lecsót használtam)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Diós bundában sült csirkemell brokkolis burgonyapürével recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Falusi göngyölt karaj recept
Hozzávalók:
- 10-12 szelet karaj (csont nélkül)
- só
- bors
Töltelék:
- 3 főtt
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- fél fej vöröshagyma
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 piros húsú paprika (ha szeretjük a csípőset, akkor lehet hegyes erős is)
- 4-5 csemege uborka
- 60 g bacon (helyette lehet húsos szalonna is)
- 10 dkg sajt
- 1 ek mustár
- 2 ek tejföl
- só
- bors
Panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
Sütéshez:
- olaj (vagy másmilyen zsiradék)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Pesti szelet Pappné módra recept
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéscomb
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk pirospaprika
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 evőkanál olaj
- 0,5 l víz
- 1 húsleves kocka
- 2 evőkanál tejföl
- 0,5 kg krumpli
- só, bors ízlés szerint
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Tejfölös gombás csirke nokedlivel recept
Hozzávalók:
Csirkés ragu:
- 1 nagy csirkemell filé
- 1 üveg szeletelt vagy egész csiperke gomba
- 1 csípős tyúkhúsleves-kocka
- 300 g tejföl
- 1 csapott evőkanál liszt
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pirospaprika
- plaj
Nokedli:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- finomliszt
- só
- víz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Kapribogyós-citromos csirke recept
Hozzávalók:
- 3 darab fél csirkemellfilé
- só
- bors
- finomliszt
- olaj
- 3 evőkanál vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 citrom
- 60 ml citromlé
- 250 ml csirkehúsleves alaplé
- 2 evőkanál kapribogyó lecsepegtetve
- 2 evőkanál petrezselyemzöld
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Csülök Pékné módra recept
Hozzávalók:
- 1 db (füstölt) hátsó csülök
- 1 marék szemes bors
- 4-5 db babérlevél
- 4-5 gerezd fokhagyma
Körethez:
- 6-8 közepes burgonya
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- kb 20 dkg sertészsír
- fűszerek: 1-1 kk kakukkfű, rozmaring, egész köménymag (aki szeretne tehet még hozzá fűszert, pl petrezselyemet vagy ha van kedvenc fűszere, akkor még azt)
- só, bors ízlés szerint
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Rántott, töltött karaj recept
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéskaraj (csont nélkül)
- 6 szelet pulykamell sonka
- 200g szeletelt gomba (konzerves)
- 6 szelet sajt
- 6 csipet só
- 6 csipet bors
- 3 ek liszt
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6-7 ek panírmorzsa
- 4 dl olaj