Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Márton napi libalakoma: 7 különleges libás recept amit ki kell próbálnod

Dátum: 2023-11-08 / Írta: Budai István / Látták: /

Valami különlegessel lepnéd meg a családot Márton napján? 10 különleges receptet hoztunk, amit nem készítesz el minden nap!




  • Márton nap, november 11-e, a karácsonyi adventi böjt előtti utolsó nap, amikor is a hagyomány szerint a gazdagabb lakomák és az ünneplés még megengedett. A hagyományok szerint ez a nap hozta magával a Márton-napi bálokat és lakomákat, amelyek a közösségi összejövetelek mellett a bőséges étkezésről is szóltak.

    A modern időkben is sok helyen tartanak Márton-napi mulatságokat, ahol a tánc és az öröm mellett a libaételek és az újbor fogyasztása is fontos szerepet játszik.

    A libaevés hagyományának gyökerei többek között Szent Márton legendájában, valamint az év végi libavágásban is megtalálhatóak. A hiedelem szerint, aki Márton napján nem eszik libát, annak az egész következő évben szűkölködnie kell. A lakomák során a libaleves és a libasült párolt káposztával, valamint zsemle- vagy burgonyagombóccal a legtipikusabb ételek közé tartoznak.

    Márton nap az újbor ünnepe is, és a borászok ezen a napon mutatják be az év első újborát. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén az újbor kóstolása a hagyomány része, és a kiforrott újborral való koccintást “Márton poharának” nevezik, az a hiedelem is kapcsolódik hozzá, hogy minél többet isznak ezen az estén, annál egészségesebbek és erősebbek lesznek a következő évben.

    1 . Sütőtökös céklás libacomb

    Hozzávalók:

    1. 2 hízott libacomb
    2. 2 közepes cékla
    3. 1 közepes sütőtök

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Libamájragus házi rétes

    Hozzávalók:

    1. 50-60 dkg libamáj
    2. 1 db nagyobb alma
    3. 1 nagyobb fej lilahagyma
    4. 1 csokor snidling
    5. 2 cl almapálinka
    6. fehér bors
    7. 3 dl tej
    8. 5 gerezd fokhagyma
    9. házi készítésű rétestészta, vagy (1 csomag rétestészta)
    10. zsemlemorzsa

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Gránátalmás-vörösboros libacomb vöröspesto-s mozzarellával

    Hozzávalók:

    1. 6 nagy vagy 8 normál libacomb
    2. 3 gránátalma
    3. 0,5 l jó minőségű vörösbor
    4. 2 ek vaj
    5. só, bors
    6. 70 dkg krumpli
    7. 4 kápia paprika
    8. kb. 1,5 dl tej
    9. 3 ek vaj
    10. 2 tojás
    11. kevés liszt
    12. só, fehér bors
    13. 2 kis csomag mini mozzarella

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Vörösborban sült libacomb

    Hozzávalók:

    1. 2 libacomb (adhatunk még hozzá mellet is)
    2. 3 dl vörösbor
    3. 1 nagyobb narancs
    4. 2 nagy ág friss rozmaring
    5. 1 teáskanál tört szegfűbors
    6. 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
    7. só, bors

    A recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Libamell sajtos krumplipürével

    Hozzávalók:

    1. 2 db libamellfilé
    2. őrölt fehér bors
    3. őrölt szerecsendió
    4. 1 ek libazsír
    5. a filézés után visszamaradt mellcsont
    6. 2 db sárgarépa
    7. 2 db petrezselyemgyökér
    8. 1 kisebb zeller

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    6. Sült libacomb, portóiban párolt, datolyás körtével

    Hozzávalók 2 személyre:

    1. 2 db hízott libacomb
    2. 3 gerezd fokhagyma
    3. 2 ág friss rozmaring
    4. 1/2 kg liba háj
    5. só, bors
    6. 3 db érett vilmoskörte
    7. 10 szem datolya
    8. 4 dkg vaj
    9. 1 dl portói

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    7. Márton napi ízes libamell

    Hozzávalók:

    1. 3 szelet libamell
    2. 15 dkg zsír (liba v. kacsa, esetleg sertés)
    3. 15 dkg gomba
    4. 10 dkg szalonna
    5. 10 dkg sonka
    6. fél csomag petrezselyem
    7. 15 dkg sajt
    8. 2 dl tejszín
    9. 1 vöröshagyma
    10. 10 dkg liszt

    A recept ide kattintva folytatódik >>>

    Szólj hozzá