A levesek mindig tökéletes választást nyújtanak, legyen szó egy könnyű ebédről, egy kiadós vacsoráról vagy egy meghitt családi étkezésről. Ebben a válogatásban tizenkét nagyszerű receptet gyűjtöttünk össze, amelyek között mindenki megtalálja a kedvencét. A krémlevesek sima, selymes textúrája, a ragulevesek gazdag ízvilága és a klasszikus magyar levesek otthonos aromái garantáltan feldobják a hétköznapokat. Akár egy krémes brokkolilevesre vágysz, akár egy kiadós palóclevest kanalaznál, ebben az összeállításban nem fogsz csalódni.
A könnyű és egészséges vegyes zöldségkrémleves vagy a különleges zellerkrémleves zsemlegombóccal a vegetáriánus konyha kedvelőinek szól, míg a tartalmas Jókai bableves vagy a Nyírségi burgonyagombóc leves a magyar gasztronómia legjobb hagyományait idézi. Ha szereted az új ízeket, a csilis babos kukoricalevest mindenképpen próbáld ki, vagy kóstold meg a kapros túrógombóccal készült csirkeragulevest. Ezek a levesek nemcsak laktatóak, hanem könnyedén elkészíthetőek is, hogy a hét minden napján valami különleges kerüljön az asztalra.
1. Burgonya krémleves leves gyönggyel recept
Hozzávalók:
- 6 db nagyobb burgonya
- 1 db lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek vaj
- 2 db babérlevél
- 2 dl habtejszín
- 1 ek majoranna
- só
- bors
- leves gyöngy (vagy darabolt bacon megsütve)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Jókai bableves recept
Hozzávalók:
- 1 kg füstölt csülök
- 2 pár debreceni kolbász (nálam most kimaradt, mert nem kaptam finomat)
- 50 dkg szárazbab
- 5 szál fehérrépa
- 6 szál sárgarépa
- 1 kisebb zeller
- 1 kisebb karalábé
- 1-2 szem burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejföl
- kb. 5 dkg liszt (2 közepesen púpozott evőkanálnyi)
- fűszerpaprika, olaj, só, bors
- 1-2 ek citromlé vagy ecet
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Vegyes zöldség krémleves recept
Hozzávalók:
- 1 db közepes karalábé
- 4 db burgonya
- 3 db sárgarépa
- 20 dkg mirelit zöldborsó
- 1 tk vegeta
- 1 db zöldségleves kocka
- 1 csipet bors
- ízlés szerint só (szükség esetén)
- 1 ek folyékony margarin
- 2 dl főzőtejszín
- 1 csokor petrezselyemzöld
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Palócgulyás recept
Hozzávalók:
- 1 kg vágott zöldbab
- 1 kg kockázott sertéscomb
- 1 kg kockázott krumpli
- 3 dl tejföl
- 3 evőkanál liszt
- pirospaprika
- só
- őrölt kömény
- bors
- 2-3 nagyobb fej vöröshagyma
- citromlé
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Csirke raguleves kapros túrógombóccal recept
Hozzávalók:
- 1 csirke apróléka belsőséggel együtt (máj, szív)
- 2 nagy szál sárgarépa felkarikázva
- 1 nagy szál fehérrépa felkarikázva
- 2 nagy szál újhagyma felkarikázva
- 10 dkg zeller felkockázva
- 10 dkg karalábé felkockázva
- 25 dkg zöldborsó
- pár rózsa brokkoli
- 1 paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss kapor
- 10 szem szemes bors
- csipetnyi lestyán
- citromlé
- 2 dl tejszín
- 25 dkg túró
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 evőkanál búzadara
- só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Tárkonyos zölsdégleves recept
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa vagy paszternák
- 1 darab zellergumó (közepes)
- 2 darab burgonya
- 0,5 darab piros kaliforniai paprika
- 1 szelet kelkáposzta (vastagabb)
- 10 fej barna csiperke
- 1 teáskanál szárított tárkony (vagy 1 evőkanál friss, apróra vágva)
- őrölt feketebors
- só
- 1 evőkanál pirospaprika (lehet füstölt is)
- almaecet vagy friss citromlé (a savanykás ízért)
- 2,5 liter zöldségalaplé vagy víz (kb)
- adalékmentes ételízesítő (pocionális)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Tárkonyos tejszínes burgonya leves recept
Hozzávalók:
- 3 burgonya
- 3 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek piros paprika
- 1/2 kk őrölt kömény
- őrölt bors, só
- 3 ek étolaj
- 100 ml tejszín
- 600 ml víz
- petrezselyemzöld
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Brokkoli krémleves recept
Hozzávalók:
- 60 dkg fagyasztott brokkoli
- 2 dl főzőtejszín
- 4 dl víz
- fél fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk vegeta
- só, bors
- kevés olaj
- 4 szelet kenyérnek a belseje
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Kukoricaleves csilis babbal recept
Hozzávalók:
- 1 db csilis bab konzerv
- 1 db kukoricakonzerv
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk ételízesítő
- só
- 5-6 db cayenne chili karika (szárított)
- 1 tk koriandermag
- 1 tk liszt
- 1 dl tej
- 1 dl tejszín (20%-os)
- 5 dl víz
- 1 ek olívaolaj
- 3 dkg vaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Zellerkrémleves zsemlegombóccal recept
Hozzávalók:
- 1 közepes zellergumó
- 1 tk liszt (púpozott)
- 1 citrom leve
- 1 mk kristálycukor
- 2 tk ételízesítő
- só (ízlés szerint)
- csipetnyi szerecsendió
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 l víz
Zsemlegombóchoz:
- 2 szikkadt zsemle
- 5 dkg füstölt kolbász
- 1 dl tej
- 2 csipet őrölt fekete bors
- 1/2 kk só
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- 3 ek liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Gombakrémleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg gomba, megtisztítva, felszeletelve – csiperke, vagy sampion
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg vaj
- 2 dl főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- olaj
- fél liter zöldség leves alaplé
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Nyírségi burgonyagombóc leves recept
Hozzávalók:
- 40 dkg sertéslapocka
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 darab zeller
- 1 dfej vöröshagyma
- 0,25 fej karfiol
- 15 dkg zöldborsó
- 15 dkg gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál vaj
- ételízesítő ízlés szerint
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- csipet fűszerpaprika
- 1/2 citrom leve
Gombóchoz:
- 20 dkg burgonya
- 8 dkg finomliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet szerecsendió