Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept

Dátum: 2025-12-06 / Írta: Budai István / Látták: /

A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A klasszikus változat mellett ma már számtalan izgalmas és frissítő recept létezik. Ebben a válogatásban 12 különböző krumplisalátát gyűjtöttünk össze, amelyek jól illenek halakhoz, sültekhez vagy akár önmagukban is megállják a helyüket. A könnyed joghurtos, pikáns, almás vagy éppen sajtos variációk mind más-más ízvilágot kínálnak. Ha szeretnénk változatosabbá tenni az ünnepi asztalt, ezek a saláták remek inspirációt jelentenek.

  • A krumplisaláta sokak számára a karácsonyi vacsora egyik alapfogása, ezért érdemes néha új változatokat kipróbálni. A válogatásban szereplő receptek különböző ízvilágokat mutatnak be, a hagyományos majonézestől a joghurtos és borecetes verziókig. A bajor és amerikai stílusú krumplisaláták laktatóbbak, gazdagabb fűszerezéssel készülnek.

    A kapros-lilahagymás vagy a tormás változat friss, karakteres ízt ad a tálnak. Az almás-sajtos saláta különleges, ünnepi hangulatot hoz, miközben egyszerű alapanyagokra épül. A zöldborsós és snidlinges verziók könnyedebbek, jól illenek halételek mellé is. A réteges krumplisaláta látványos tálalásával emelkedik ki a többiek közül.

    A héjában sült, joghurtos variáció különösen könnyű, így azok is szívesen fogyasztják, akik a hagyományos változatot túl nehéznek érzik. Ezek a receptek gyorsan elkészíthetők, mégis változatossá teszik az ünnepi menüt. A válogatás célja, hogy mindenki megtalálja a saját családjához leginkább illő krumplisalátát.

    1. Pikáns krumplisaláta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kg burgonya
    • 35 dkg majonéz
    • 40 dkg tejföl
    • 1 teáskanál magos dijoni mustár
    • 1 teáskanál pikáns, krémes dijoni mustár
    • 1 teáskanál frissen facsart citromlé
    • 1 kis fej lilahagyma
    • só (ízlés szerint)
    • őrölt fehérbors (ízlés szerint)
    • friss petrezselyemzöld vagy kapor (tálaláshoz, opcionális)

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Almás-sajtos krumplisaláta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
    • 1 nagy alma
    • 15 dkg sajt
    • 4 dl tejföl
    • 3 púpos ek majonéz
    • 1,5 ek porcukor
    • 2 ek citromlé
    • 0,5 kk só

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Kapros, lilahagymás krumplisaláta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • kb 2 kg krumpli
    • 4-5 fej lilahagyma
    • 2 pohár tejföl, (2 x 330g)
    • 1 kanál só, kevés ecet a főzővízbe
    • 2 kanál mustár
    • 1 kanál olíva olaj
    • 1 kávéskanál szárított kapor
    • őrölt bors ízlés szerint
    • kevés fokhagyma granulátum

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Krumplisaláta tejszínnel, snidlinggel recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1,5 kg krumpli
    • 2 dl (extra szűz olíva)olaj
    • 1 citrom leve és reszelt héja
    • 2 fej lilahagyma
    • tojás
    • kevés fokhagymapor
    • 1 kis csokor snidling
    • 200 g főzőtejszín
    • 1 evőkanál fehérborecet
    • 1 kávéskanál cukor
    • kevés só
    • frissen őrölt bors

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Sajtos-zöldborsós krumplisaláta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 50 dkg krumpli
    • 1 lila hagyma
    • 10 dkg zöldborsó
    • 1-2 ek tárkonyecet
    • 1 tk ételízesítő
    • cukor

    Öntet:

    • 1 pohár tejföl (2 dl)
    • 1 tk csípős mustár (lehet magos is)
    • 1 mk currypor
    • őrölt fehér bors
    • cukor

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Borecetes-hagymás burgonyasaláta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kg újburgonya
    • 1 fej lilahagyma
    • 1 csokor friss petrezselyemzöld
    • 1 kiskanál dijoni mustár
    • 1 dl extra szűz olívaolaj
    • 1 evőkanál méz
    • 2 evőkanál borecet furmintból/ vagy sima ecet
    • só, bors
    • 2 dl víz

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Héjában sült joghurtos krumplisaláta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 500-700 gramm kisebb szemű krumpli
    • bors
    • chili vagy pirospaprika
    • lilahagyma
    • kápia paprika
    • uborka
    • 5 ek joghurt (nálam görög)
    • 2 ek majonéz
    • 1 ek mustár
    • 1/2 citrom leve
    • fehérbors

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Amerikai krumplisaláta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kg salátának való burgonya
    • tojás
    • 1 szál zellerszár
    • 2 szál újhagyma
    • fél fej lilahagyma
    • 3-4 db savanyú uborka
    • 250 g majonéz
    • 1 ek (dijoni) mustár
    • 3 ek almaecet
    • 2 ek aprított petrezselyem
    • só, bors

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    9. Tormás krumplisaláta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
    • 1 nagy csipet só
    • 4 jó púpos ek tejföl
    • 2 ek majonéz
    • 2 púpos ek torma

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    10. Majonézes krumplisaláta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kg krumpli
    • 1 nagy tubus majonéz (kb 400 g)
    • 2 nagy pohár tejföl (2*270 g)
    • pici bors, só
    • ízlés szerint cukor
    • 3 ek mustár
    • 2 fej lilahagyma
    • tojás
    • Ízlés szerint petrezselyem zöld

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    11. Réteges krumplisaláta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kg krumpli
    • tojás
    • 3 szál sárgarépa
    • 2 szál újhagyma
    • 5 fej gomba
    • 20 dkg füstölt, főtt tarja
    • kakukkfű

    Mártás:

    • 20 dkg natúr tömlős sajt
    • 50 dkg tejföl (kb)
    • 1 evőkanál citromlé
    • 1 evőkanál mustár
    • bors

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    12. Bajor krumplisaláta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 10-14 szem burgonya
    • 1/2 fej vöröshagyma
    • 1-2 ek olaj
    • 2 ek ecet
    • 1,5 dl húsleves alaplé
    • ízlés szerint só
    • ízlés szerint bors

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá