Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kelt tészta minden formában! 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod!

Dátum: 2025-02-19 / Írta: Budai István / Látták: /

A kelt tészta az egyik legjobb alapanyag, ha puha, illatos és igazán házias süteményeket szeretnénk készíteni. Legyen szó foszlós kalácsról, illatos csigákról vagy töltött finomságokról, ezek a receptek garantáltan elvarázsolnak. Ha szereted a hagyományos ízeket vagy valami különlegesebb változatot próbálnál ki, ebben a válogatásban biztosan találsz kedvedre valót. Nézd meg a recepteket, és süss egy isteni kelt tésztás süteményt!




  • A kelt tészták sütése nemcsak a végeredmény miatt izgalmas, hanem maga a készítés folyamata is egy igazi élmény. A puha, foszlós tészták illata betölti az egész konyhát, és már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk őket. Ha valami különlegeset sütnél, az aranygaluska torta vagy a bounty fonat garantáltan nagy sikert arat.

    A klasszikus ízek kedvelőinek a narancsos bukta és a kakaós kalács hozza el a gyerekkori emlékeket. Ha szereted a csigákat, próbáld ki a zserbó csigát, a fahéjas-fehércsokis változatot vagy a kakaós pillangót. A szilvalekváros kiflik és a tepsiben sült túrós fánk igazi nagymama receptjei, amelyek bármikor jól jönnek.

    Ha egy mutatós és különleges süteményre vágysz, a fátyol kalács vagy a kígyórétes a tökéletes választás. Ezekkel a receptekkel a kelt tészták világában nem lehet melléfogni – próbáld ki őket, és élvezd a frissen sült finomságokat!

    1. Aranygaluska torta formában recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 3 dkg élesztő
    • 2,5-3 dl tej
    • 3 dkg cukor
    • 2 dkg vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1/2 teáskanál só

    Rétegezéshez:

    • 10 dkg dió (vagy ízlés szerint több, aprítva)
    • 10 dkg porcukor
    • 5-15 dkg olvasztott vaj (ízlés szerint növelhető)

    Vaníliasodóhoz:

    • 6 dl tej
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 dkg liszt
    • 5 dkg cukor
    • vanília őrlemény (vagy aroma)

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Narancsos bukta recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 500 g finomliszt
    • 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő
    • 250 ml langyos tej
    • 80 g cukor
    • 80 g olvasztott vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • csipet só

    Töltelék:

    • 2 közepes narancs reszelt héja
    • 100 g narancslekvár
    • 2 evőkanál porcukor

    Tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (kenéshez)

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Fahéjas fátyol kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 3 bögre liszt (bögre = 2,5 dl)
    • 1 bögre 2,8%-os tej
    • 1 csomag szárított élesztő
    • 1 púpos evőkanál cukor
    • 5 dkg vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 mk só

    Töltelék:

    • 7 dkg vaj
    • 0,5 bögre cukor
    • 2 csapott teáskanál őrölt fahéj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Bounty fonat recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 25 dkg liszt
    • 1 tasak instant élesztő
    • 5 dkg cukor
    • 5 dkg vaj
    • 80 ml meleg tej
    • 1 db közepes  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • csipet só

    Kókuszos töltelékhez:

    • 1,2 dl tej
    • 7 dkg cukor
    • 2 dkg vaj
    • 1 tk vanília aroma
    • 10 dkg kókuszreszelék

    Csokoládé töltelékhez:

    • 1,5 tábla csokoládé  (ét-, fehér- vagy tej)

    Kenéshez:

    • 1 ek víz
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Zserbó csiga recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • kb. 25 dkg liszt
    • 1,5 dl tej
    • 2,5 dkg élesztő
    • 5 dkg olvasztott vaj
    • 1/4 teáskanál só
    • 1 evőkanál cukor
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (S-es)

    Töltelék:

    • 15 dkg sárgabarack lekvár
    • 12 dkg darált dió
    • 7 dkg cukor

    A tetejére:

    • 10 dkg olvasztott csokoládé

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Kakaós pillangó recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Krémsajtos, fehércsokis fahéjas csiga recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2,5 dl tej
    • 2 csomag porélesztő
    • 10 dkg cukor
    • 8 dkg margarin
    • csipetnyi só
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • kb. 60 dkg finomliszt

    Töltelékhez:

    • 12 dkg margarin
    • 20 dkg cukor
    • 3 evőkanál őrölt fahéj

    Mázhoz:

    • 15 dkg fehércsoki
    • 15 dkg krémsajt

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Szilvalekváros kiflik recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 45 dkg rétesliszt
    • 5 dkg porcukor
    • csipet só
    • 2 dkg friss élesztő
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1,5 dl tej
    • 2 dkg puha vaj

    Töltelék:

    • kemény szilvalekvár

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Tepsiben sült túrós fánk recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 dl tej
    • 2 dkg élesztő
    • 1 evőkanál porcukor
    • 30 dkg rétesliszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárga
    • csipetnyi só
    • 3 dkg olvasztott margarin

    Töltelékhez:

    • 25 dkg tehéntúró
    • 10 dkg mazsola
    • 1 evőkanál porcukor
    • 1 zacskó vaníliás cukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgja

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Csiga rétes recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 40 dkg liszt
    • 1,5 dl tej
    • 2 dkg élesztő
    • 3 dkg cukor
    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • csipet só

    Töltelékhez:

    • 15 dkg margarin
    • 15 dkg cukor
    • 1 cs vaníliás cukor

    Locsoláshoz:

    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1,5 dl tej

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Kakaós kalács recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 3 dl tej
    • 3 ek cukor
    • 5 dkg friss élesztő
    • 2 ek olvasztott vaj
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 60 dkg liszt
    • 1 csapott mk só

    Kakaós töltelék:

    • 8 dkg vaj
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 5 ek porcukor
    • 3 púpos tk kakaó
    • 1 tk rumaroma
    • fahéj

    Tetejére:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • kevés tej

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    12. Kígyórétes recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg margarin
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 sárgája
    • 2 ek cukor
    • 2 dkg élesztő
    • csipet só

    Almás töltelék:

    • alma
    • cukor
    • fahéj
    • kevés citromlé
    • túró
    • porcukor
    • vaníliás cukor
    • tojás

    Túrós töltelék:
    50 dkg túró
    2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    5 dkg vaj
    kb 5 evőkanál cukor
    1 evőkanál búzadara
    Meggyes töltelék:
    egy üveg kimagozott meggy (lé nélkül)
    5 evőkanál cukor
    1 evőkanál búzadara

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

     

    Szólj hozzá