Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni

Dátum: 2025-09-16 / Írta: / Látták: /

Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a káposztás ételek mindig jó választás. Ebben a válogatásban találsz leveseket, rakott fogásokat, töltött változatokat és egytálételeket – legyen szó székelykáposztáról, toros káposztáról vagy paradicsomos káposztáról. Ezek az ételek nemcsak laktatók, hanem tele vannak ízzel: savanykás káposzta, füstölt hús, tejfölös krémesség – mindez együtt harmonikusan. Egy jó adag friss kenyérrel vagy savanyúsággal tálalva garantáltan melegítő élmény egy hűvös napon. Válogass kedvedre és engedd, hogy a káposzta megidézze a nagyi konyhájának illatát!

  • 1. Vadászkáposzta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1.5 kg káposzta
    • 12 dkg füstölt szalonna
    • 1 szál füstölt kolbász
    • 1 nagy pohár tejföl
    • pirospaprika

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Székelykáposzta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Kovászolt káposztához:

    • 1 fej káposzta, kb 1,5 kg
    • kb 2 liter víz
    • 2 ek só

    A pörkölthöz:

    • 1 kg sertés lapocka
    • zsír
    • kb 1 ek só
    • bors
    • pirospaprika
    • babérlevél
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • őrölt kömény

    A tálaláshoz:

    • tejföl

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Kolozsvári töltött káposzta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kg sertéscomb
    • 1,5 kg savanyú káposzta
    • savanyított káposzta levél
    • 2 db vöröshagyma
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • 50 dkg kolozsvári füstölt szalonna
    • 30 dkg füstölt kolbász
    • 10 dkg rizs
    • 3 tk pirospaprika
    • őrölt fekete bors
    • majoránna
    • őrölt köménymag
    • tojás
    • 2 ek liszt
    • 3 ek étolaj
    • annyi víz hogy bőven ellepje
    • ízlés szerint tejföl a tálaláshoz

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Kolbászos, savanyú káposztás göngyölt karaj recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 6 szelet rövid karaj
    • 200-250 g szeletelt bacon
    • 200 g füstölt kolbász
    • 500 g savanyú káposzta

    Körethez:

    • 800 g burgonya
    • 3 közepes fej vöröshagyma (lehet benne lila is)
    • 250 g csiperke gomba
    • 2 kápia paprika
    • 2 savanykás alma
    • olaj

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Székelykáposzta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kg savanyú káposzta
    • 0,5 kg sertéscomb
    • 10 dkg füstölt szalonna
    • 5 dkg kolozsvári szalonna
    • 3 fej vöröshagyma
    • 4-6 gerezd fokhagyma
    • 1 csapott ek pirospaprika
    • 2 tk. borsikafű
    • 1,5 tk őrölt kömény
    • só, bors ízlés szerint
    • 3 babérlevél
    • tejföl a tetejére

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Savanyú káposztás bableves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Leves:

    • 60 dkg savanyú káposzta
    • 10 dkg szárazkolbász
    • 30 dkg füstölt-főtt tarja
    • 3 szál sárgarépa
    • 1 kis doboz vörös bab (24 dkg)
    • 1 kk só
    • 1 nagy csipet őrölt bors
    • 1 tk házi darált paprika
    • 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
    • 2,5 l víz

    Rántás:

    • 2 púpos ek liszt
    • 2 ek olaj
    • 1 tk őrölt pirospaprika
    • 2 dl tejföl

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Toroskáposzta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 2 kg savanyú káposzta
    • 1 kg sertéscomb
    • 2 kk só
    • 1 tk őrölt bors
    • 1 tk ételízesítő
    • 2 ek házi darált paprika
    • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
    • 1 dl olaj
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 1 mk őrölt pirospaprika

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Paradicsomos káposzta recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kisebb fejes káposzta
    • 1 nagyobb vöröshagyma
    • 1 üveg sűrített paradicsom
    • 3 ek liszt
    • 2 ek olaj
    • 1 tk pirospaprika
    • cukor (v. édesítőszer)

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    9. Káposztás hasé recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • fél fej káposzta
    • 1 csomag leveles tészta
    • 1 ek cukor
    • 1-2 kk só
    • 1-2 ek olaj/vaj
    • fél kk bors
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • tojás
    • liszt

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    10. Babos-csülkös káposztaleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 30 dkg tarkabab (nagyobb szemű)
    • 30 dkg füstölt csülök (nyers)
    • 30 dkg savanyú káposzta
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 fej vöröshagyma
    • só (ízlés szerint)
    • 2 tk ételízesítő
    • 3 szem borókabogyó
    • 1 db babérlevél
    • 2 tk liszt
    • 1 tk pirospaprika
    • 1 tk piros arany
    • 2 ek étolaj
    • kb 2-2,5 l víz

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    11. Paradicsomos káposztafőzelék recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 db fejeskáposzta
    • 1 nagyobb fej vöröshagyma
    • 1 l paradicsomlé
    • 1-2 konzerv sűrített paradicsom
    • 1 l zöldség alaplé
    • 2 ek cukor
    • 2 ek olaj
    • só, bors
    • 1 tk őrölt kömény

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    12. Káposztás fodrosmetélt recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 40 dkg fodrosmetélt tészta
    • 1 kg fejes káposzta
    • 1 tk só
    • 1 mk őrölt citrombors
    • 3 ek barna nádcukor
    • 3 ek olaj
    • 3 l víz
    • só a tészta főzéshez

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá