Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Főszerepben a káposzta – 8 nagyszerű recept a levestől a rétesig!

Dátum: 2024-09-17 / Írta: Budai István / Látták: /

A káposzta az egyik legsokoldalúbb alapanyag a konyhában, amelyből számos ínycsiklandó fogás készíthető. Legyen szó levesről, főételről vagy desszertről, a káposzta mindegyikben megállja a helyét. A következő válogatásban 8 olyan receptet hoztunk el, amelyek a káposzta különböző felhasználási módjait mutatják be. Ezek az ételek nemcsak ízletesek, hanem laktatóak és táplálóak is.




  • 1. Vadászkáposzta recept

    A vadászkáposzta egy kiadós egytálétel, amely a káposztát kolbásszal, szalonnával,  fűszerekkel és tejföllel kombinálja. Ez a klasszikus magyar étel ideális választás, ha valami tartalmasra és laktatóra vágysz.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1.5 kg káposzta
    • 12 dkg füstölt szalonna
    • 1 szál füstölt kolbász
    • 1 nagy pohár tejföl
    • pirospaprika

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Paradicsomos káposztafőzelék recept

    A paradicsomos káposztafőzelék egyszerre édes és savanykás, amely tökéletes párosítás a káposzta természetes ízeivel. Ez az egyszerű, de nagyszerű étel gyorsan elkészíthető, és remek választás lehet egy könnyű vacsorához.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 db fejeskáposzta
    • 1 nagyobb fej vöröshagyma
    • 1 l paradicsomlé
    • 1-2 konzerv sűrített paradicsom
    • 1 l zöldség alaplé
    • 2 ek cukor
    • 2 ek olaj
    • só, bors
    • 1 tk őrölt kömény

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Kolozsvári töltött káposzta recept

    A kolozsvári töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely ünnepi fogásként is megállja a helyét. A savanyú káposztába töltött húsos keverék és a fűszerek harmóniája tökéletesen kihozza a káposzta ízvilágát.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg sertéscomb
    • 1,5 kg savanyú káposzta
    • savanyított káposzta levél
    • 2 db vöröshagyma
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • 50 dkg kolozsvári füstölt szalonna
    • 30 dkg füstölt kolbász
    • 10 dkg rizs
    • 3 tk pirospaprika
    • őrölt fekete bors
    • majoránna
    • őrölt köménymag
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek liszt
    • 3 ek étolaj
    • annyi víz hogy bőven ellepje
    • ízlés szerint tejföl a tálaláshoz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Savanyú káposztás bableves recept

    A savanyú káposztás bableves egy gazdag és tápláló leves, amely a savanyú káposzta és a bab kombinációjára épít. Ez az étel remek választás hűvös napokra, amikor valami melengetőre és laktatóra vágysz. A bab magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően hosszú időre biztosítja a teltségérzetet, míg a káposzta segít az emésztésben.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 60 dkg savanyú káposzta
    • 10 dkg szárazkolbász
    • 30 dkg füstölt-főtt tarja
    • 3 szál sárgarépa
    • 1 kis doboz vörös bab (24 dkg)
    • 1 kk só
    • 1 nagy csipet őrölt bors
    • 1 tk házi darált paprika
    • 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
    • 2,5 l víz

    Rántás:

    • 2 púpos ek liszt
    • 2 ek olaj
    • 1 tk őrölt pirospaprika
    • 2 dl tejföl

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Káposztás és túrós rétes recept

    A káposztás-túrós rétes egy különleges édesség, amely a káposztát és a túrót ötvözi egy finom, ropogós tésztába. Bár elsőre szokatlannak tűnhet, a káposzta édes, karamellizált változata tökéletesen illik a túró krémességéhez. A rétes könnyed, mégis laktató desszert, amely különlegessé teheti az étkezést.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Hozzávalók a tésztához:

    • 25 dkg finomliszt
    • 3 dkg zsír
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 kk só
    • 1 dl víz
    • 1 tk ecet

    A lekenéshez:

    • 10 dkg olvasztott zsír
    • 15 dkg finomliszt

    A káposztás töltelékhez:

    • 60 dkg reszelt káposzta
    • só ízlés szerint
    • őrölt bors ízlés szerint
    • 1 ek kristálycukor
    • 1 ek zsír
    • 2 dl tejföl

    A túrós töltelékhez:

    • 40 dkg túró
    • 1,5 dl tejföl
    • 2-3 ek cukor

    A rudak lekenéséhez:

    • 1-2 ek étolaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Székelykáposzta recept

    A székelykáposzta az egyik legismertebb káposztás étel, amely savanyú káposztával, sertéshússal és tejföllel készül. Ez a tartalmas, szaftos fogás igazi magyaros klasszikus, amely egy nagy adag friss kenyérrel tökéletes ebéd lehet. A tejföl krémessége és a káposzta savanykás íze tökéletes harmóniát alkot.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg savanyú káposzta
    • 0,5 kg sertéscomb
    • 10 dkg füstölt szalonna
    • 5 dkg kolozsvári szalonna
    • 3 fej vöröshagyma
    • 4-6 gerezd fokhagyma
    • 1 csapott ek pirospaprika
    • 2 tk. borsikafű
    • 1,5 tk őrölt kömény
    • só, bors ízlés szerint
    • 3 babérlevél
    • tejföl a tetejére

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Kolozsvári rakott káposzta recept

    A kolozsvári rakott káposzta egy réteges egytálétel, amely káposztával, darált hússal, rizzsel és tejföllel készül. Ez az étel kiadós és laktató, tökéletes választás, ha nagyobb társaságnak szeretnél főzni. A káposzta és a hús kombinációja nemcsak ízletes, hanem tápláló is, hiszen tele van vitaminokkal és fehérjével.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1,5 kg savanyú káposzta
    • 1 kk őrölt kömény
    • 4 babérlevél
    • 1,5 bögre rizs
    • 1,5 kg darált hús (dagadó)
    • 3 vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • őrölt bors
    • 1 ek pirospaprika
    • 1 ek borsikafű (morzsolt, szárított)
    • 1 ek kapor (morzsolt, szárított)
    • 1 szál füstölt kolbász
    • 10 dkg kolozsvári szalonna
    • 3 ek zsír
    • 5 dl tejföl

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Székelykáposzta recept

    Végül, a székelykáposzta másik változata, amely szintén sertéshússal és savanyú káposztával készül, egy igazi magyaros ínyencség. Ez az étel egyszerre szaftos, fűszeres és krémes, és remekül passzol egy könnyed ebédhez vagy vacsorához. A káposzta emésztést segítő hatása itt is érvényesül, miközben a hús gondoskodik a laktatóságról.

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1,5 kg sertés lapocka
    • 2 kg savanyú káposzta
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 10 dkg füstölt szalonna
    • 1 ek pirospaprika
    • 2 paradicsom
    • 2 paprika
    • 3 babérlevél
    • 1 kk őrölt kömény
    • őrölt bors

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Ezek a káposztás ételek nemcsak változatosak, hanem tele vannak tápanyagokkal is, így érdemes őket rendszeresen beiktatni az étrendbe. A káposzta sokoldalúságának köszönhetően leves, főétel és desszert formájában is megállja a helyét, így biztosan találsz olyan receptet, amit szívesen elkészítenél!

    Szólj hozzá