Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csokival a rettegett betegségek ellen!

Dátum: 2020-02-14 / Írta: Budai István / Látták: 3786 /

Szereted a csokit és le is csúszik minden nap egy-egy kocka belőle? Most elmondjuk, hogy miért ne érezz lelkiismeret-furdalást, ha egy kis torkoskodásra támad kedved!




  • Mik azok az antioxidánsok?

    Az emberi szervezetben a szervi, szöveti és sejti szinteken számos oxidációs folyamat zajlik. Bizonyos helyzetekben, például vegyi anyagok, illetve stressz hatására ezek a folyamatok nem játszódnak le tökéletesen, ezért ún. szabadgyökök keletkeznek. Ezek a vegyületek igen agresszívek, mert képesek a testünk molekuláihoz kapcsolódni, és így megváltoztatják azok működését.

    A szabad gyökök felelősek a korai öregedésért, de szélsőséges esetekben daganatok képződését is előidézhetik. Az emberi szervezet bizonyos mértékben termel ugyan antioxidánsokat, amelyek semlegesítik a szabadgyököket, de ha ez utóbbiak termelődése felgyorsul, nem biztos, hogy elégséges a keletkező mennyiség.

    Ilyen esetekben az antioxidánsokat kívülről kell bevinni, például táplálkozás révén. Számos természetes antioxidánst ismerünk, mint pl. a gyümölcsök egy része (ezek között is elsősorban a kék és piros színű bogyós gyümölcsök), zöld tea stb..

    Kiváló antioxidáns-forrás a kakaó, illetve a belőle készül csokoládé is, bár a fogyasztáskor érdemes arra figyelni, hogy minél alacsonyabb legyen a cukortartalma, mert ez utóbbi nincs kifejezetten jó hatással a szervezetünkre.

    Mit mutatnak a megfigyelések?

    A kakaóbab antioxidánstartalma rendkívül magas, meghaladja sok zöldség és gyümölcs értékeit. Francia kutatások szerint azok az alanyok, akik hetente ötnél több alkalommal fogyasztottak csokoládét, az évek során majdnem 50%-al csökkentették a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát azokhoz képest, akik háromnál kevesebb alkalommal éltek az édes élvezettel.

    Az arány csökkenése még a hetente négy alkalommal torkoskodó alanyoknál is szignifikáns volt, az ő esetükben a negyedével csökkent a kockázat. A csokiban található antioxidánsok növelik az erek rugalmasságát, javítják az érfalak tápanyag-ellátottságát, és így a szervek-szövetek oxigénfelvevő képességét.

    Szólj hozzá