Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A menza titkai: Így használd fel az ebédhez a tegnapi maradékot.

Dátum: 2019-05-28 / Írta: Budai István / Látták: 11998 /

Az ételpazarlás hazánkban is egyre nagyobb méreteket ölt. Gyakran túlvásároljuk magunkat, jóval többet kíván a szemünk, mint a szánk, így az adagokat sem tudjuk eltalálni, mikor főzünk. A megmaradt ételt valóban a legegyszerűbb a kukába dobni, de biztosan nem ez a legokosabb módja a maradékok kezelésének. Csak némi elszántság kell ahhoz, hogy utánanézzük, miből mit lehet elkészíteni, hamarosan pedig már a saját ötleteink is záporozni fognak az ételmaradékok felhasználásával kapcsolatban




  • Rizs

    Talán nincs az a háziasszony, aki pontosan el tudná találni, hogy mennyi köret fog elfogyni. Ezért a rizs az egyik leggyakoribb ételmaradék a konyhában, de szerencsére, az egyik legsokoldalúbban felhasználható is.

    Kitűnő alapja a rakott ételeknek, de összekeverve fűszeres zöldségekkel pogácsákat vagy golyókat is pillanatok alatt összeállíthatunk és kisüthetünk belőle. A megmaradt rizs kitűnő húsgombócok, fasírtok készítéséhez is.

    Sült csirke

    Maradékát számátalan módon felhasználhatjuk, hiszen a sült csirke igen változatosan beleilleszthető az ételekbe. Kitűnő feltét lehet különböző szószokkal készült tésztákon, nagyszerű levesbetét ragulevesekbe, zöldség- vagy krémlevesekbe, de kétségkívül a legegyszerűbb, ha darabokra csipegetve, hidegen salátát készítünk belőle vagy szendvicsbe tesszük.

    Pörkölt

    A pörkölt az egyik legfinomabb ételünk, a gulyás alapja, ezért ha megmaradt, még szerencsésnek is érezhetjük magunkat, hogy feleannyi erőfeszítéssel elkészíthetjük belőle az isteni levest.

    A maradék pörkölt hortobágyi húsos palacsinta formájában is újjászülethet, ha ledaráljuk.

    Krumplipüré

    A krumplipüré frissen a legfinomabb, újramelegítve sokan már nem eszik meg. Ha emiatt megmarad, olyan finomságokat készíthetünk belőle, mint a krokett, a zöldséggel, sonkával, baconnal és sajttal gazdagított, olajban ropogósra sütött pogácsa, de felhasználhatjuk húsos pitékhez is.

    Főtt tészta

    Az eredetileg köretnek elkészített, ámde megmaradt tészta is felhasználható, mégpedig a készítését követő 2 napon belül.

    Tésztasalátához nem is kívánhatnánk jobb alapanyagot, de rakott és pirított tésztát is készíthetünk belőle.

    Gyümölcssaláta

    Igazán vétek lenne kidobni, csak azért, mert már állt egy keveset a hűtőben. Ha mégis csak frissen szereted, turmixold le, ízlés szerint ízesítsd mézzel, fahéjjal, keverd össze natúr joghurttal és valódi gyümölcsös joghurtot készíthetsz magadnak.

    Felvágottak

    Ha úgy érzed, már rá sem bírsz nézni, egészen új ízvilágot teremthetsz a maradék felvágottak köré! Pépesítsd őket, gazdagítsd zöldségekkel – pl. gombával, petrezselyemmel -, keverhetsz bele majonézt, mustárt, hogy szendvicskrémet kapj! Nemcsak szalámiból, de virsliből is készíthetsz házi szendvicskrémet ezzel a módszerrel.

    Hal

    A maradék halból, akárcsak a húsból igen egyszerűen lehet új ételt készíteni. A legkönnyebb módja ennek, ha apró darabokra szeded vagy nagyobb darabokban pépesíted, majd zöldségek és fűszerek hozzáadásával fasírt golyókat, lepényeket formázol belőle, amiket aztán olajban kisütsz.

    Vegyesen

    Ha egymáshoz passzoló hozzávalókból van maradékunk, a legjobb, ha összevegyítve beletesszük őket egy tepsibe vagy jénai edénybe, majd sajtot reszelünk a tetejére és összesütjük. Kitűnő egytál ételek készíthetők ilyen módon sült húsokból, fasírtokból, zöldségekből, rizsből, főtt tojásból, felvágottakból.

    Szólj hozzá