A kosárkák minden ünnepi asztal igazi sztárjai, hiszen egyszerre látványosak, ízletesek és rendkívül sokoldalúak. Ezek a kis sütemények különleges megjelenésükkel és gazdag ízvilágukkal mindig sikert aratnak. Ezúttal 12 mennyei receptet gyűjtöttünk össze, amelyek között a klasszikus ízek és a modern variációk egyaránt helyet kaptak, így biztosan mindenki talál kedvére valót.
A meggyes-gesztenyés kosárka és a diós kosárka a hagyományos ízek rajongóinak kínálnak nosztalgikus élményt. A csokikrémes kosárkák és a mascarponés, karamellizált őszibarackkal töltött csokoládékosárkák elegáns, mégis gazdag ízvilágot hoznak az asztalra.
Ha gyümölcsösebbre vágyunk, a gyümölcsös kosárkák, a meggyes-mákos kosárka, vagy a málnás-mentás fehércsokis kosárka könnyed, mégis ünnepi falatokat kínálnak. Az egzotikus ízek kedvelőinek a Bounty kosárka tökéletes választás, amelyben a kókusz és a csokoládé találkozása egy igazi ízkavalkádot nyújt.
Az almás-diós kosárka otthonos ízeivel idézi meg a családi karácsonyokat, míg a gesztenyés kosárkák a klasszikus téli ízeket hozzák el. Ha különlegesebb desszertet keresünk, a csokoládékosárka gesztenyekrémmel igazi ínyencség, amely garantáltan lenyűgözi a vendégeket.
Ezek a kosárkák nemcsak az ünnepi asztal ékei, hanem könnyen elkészíthetők is, így ideálisak akár a karácsonyi rohanásban is. Próbáld ki őket, és tedd felejthetetlenné az ünnepeket ezekkel az ellenállhatatlan finomságokkal!
1. Meggyes-gesztenyés kosárka recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 10 dkg hideg vaj vagy margarin
- 4 dkg porcukor
- csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- tejföl ha szükséges
Töltelék:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1,5 dl tej
- 1/2 cs vaníliás pudingpor (2 dkg)
- 3 ek cukor
- rum ízlés szerint
- lecsepegtetett meggybefőtt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Diós kosárka recept
Hozzávalók:
- 30 dkg rétesliszt (fele lehet finomliszt is)
- 12 dkg margarin
- 12 dkg porcukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2-3 evőkanál tej
Töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 24 dkg porcukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- sárgabarack lekvár
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Csokikrémes kosárkák recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- vaníliás cukor, citromhéj
Töltelék:
- 40 dkg cukor
- 5 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek kakaópor
- 20 dkg margarin
Díszítés:
- színes gabonagolyók
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Meggyes-mákos kosárka recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg rétesliszt (fele lehet finomliszt is)
- 12 dkg margarin
- 12 dkg porcukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2-3 evőkanál tej
Töltelék:
- meggylekvár (vagy másmilyen savanykás lekvár)
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg darált mák
- fél kiskanál szódabikarbóna
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Málnás, mentás, fehércsokis kosárkák recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg holland kakaópor
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- reszelt citromhéj
Töltelékhez:
- 60 dkg fehér csokoládé
- 2 dl habtejszín
- 2 szál menta
Díszítés:
- málna szemek
- menta levelek
- cukor
- zselatin
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Bounty kosárka recept
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 3-4 evőkanál tejföl
- 12 g sütőpor
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 20 dkg étcsokikrém (vagy nutella)
Habhoz:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 15 dkg cukor
- 20 dkg kókuszreszelék
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Almás-diós kosárka recept
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg margarin
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 1 csapott mokkáskanál fahéj (ízlés szerint változtatható a mennyiség)
- 1 csapott evőkanál nádcukor
- 2 marék dióbél
- 1 evőkanál méz
- a szóráshoz porcukor
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Csokoládékosárkák gesztenyekrémmel recept
Hozzávalók:
8 db kosárkához:
- 25 dkg csokoládé (60%-os)
- 25 dkg gesztenyemassza
- 15 dkg mascarpone
- 3 ek porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- rum (v. rumaroma)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Gesztenyés kosárka recept
Hozzávalók:
Linzerhez
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 tasak vaníliás cukor
- csipet só
- 1 kk sütőpor
Töltelékhez
- 25 dkg gesztenyemassza
- 5 dkg vaj
- 2 cl rum
- 5 dkg porcukor
Díszítéshez
- csokicseppek
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Meggyes kosárka recept
Hozzávalók:
- 38 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 30 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
Krém:
- 1 üveg meggybefőtt
- 10 dkg kristálycukor
- 2 púpozott kávéskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 400 ml habtejszín
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Csokoládékosárkák mascarponekrémmel és karamellizált őszibarackkal recept
Hozzávalók:
- 1 tábla 60%-os csokoládé
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg fehér csokoládé
- 1 cs vaníliás cukor
- porcukor
- reszelt citromhéj
- 2 dl Hulala (v. habtejszín)
Karamellizált őszibarack:
- 3-4 db őszibarack
- 2-3 ek kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- őrölt fahéj
- 1 dl fehér bor
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Gyümölcsös kosarkák recept
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1-2 evőkanál tejföl
A krémhez:
- 1 cs vaníliás puding
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 15 dkg teavaj
- 13 dkg kristálycukor
Tetejére:
- gyümölcs ízlés szerint (nálam ez most eper, mandarin kompót és kivi volt)
- Tetejére:
- zselatin ( én most 5 g citromos zselatinport használtam.