Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai

Dátum: 2025-05-13 / Írta: / Látták: /

Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a menzás klasszikusokhoz, a vasárnapi uzsonnákhoz, és a gyerekkori kedvencekhez. Mákos, grízes, túrós, gyümölcsös – minden egyes recept egy újraértelmezett élmény. Merülj el az ízekben, amiknek soha nem megy ki a divatja!

  • 1. Mézes vajban pirított mákos nudli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 80 dkg főtt, áttört burgonya
    • 35 dkg rétesliszt
    • 2 dkg fagyos zsír

    A tetejére:

    • 3 ek méz
    • 3 dkg vaj
    • 10 dkg darált mák
    • 3 dkg cukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Édes, sült túrós tészta recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 40 dkg száraz masni tészta (lehet fodros nagy kocka is)
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 40 dkg tehéntúró
    • 2 dl tejföl
    • 5 dkg olvasztott vaj
    • 10 dkg porcukor
    • 1 vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 10 dkg mazsola
    • vaj vagy margarin a tál kikenéséhez

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Nudli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg burgonya hámozatlanul
    • kb 20-30 dkg liszt
    • 3 dkg zsír
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • zsemlemorzsa
    • 1-2 ek olaj
    • porcukor
    • lekvár

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Krumplis fluta recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 2 csésze krumplipüré
    • 2 csésze liszt
    • 1 ek tejföl
    • csipet só
    • kevés tej (ha szükséges)
    • 4-5 dl étolaj a sütéshez
    • 2 ek fahéjas porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Tészta-csoda recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg fodros nagy kocka tészta
    • 6 evőkanál olaj
    • 12 evőkanál cukor
    • 4 kis pohár kefir (600g)
    • 2  kis pohár tejföl (300g)
    • 1 liter tej
    • 2 vaníliás cukor
    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Grízes tészta mentás-eperszósszal recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 500 g bármilyen tészta( én úgy gondolom nem kell tradícionálisan ragaszkodni a metélthez)
    • 15 dkg búzadara
    • 2 kanál zsír vagy olaj
    • egy bögre víz
    • 500 g eper
    • 5 evőkanál eper szörp
    • 3-4 mentalevél

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Gyümölcsös stíriai metélt recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg túró
    • 16-20 dkg rétesliszt ( attól függ milyen nedves a túró)
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 3-4 evőknál porcukor
    • fél citrom héja
    • 2 dl tejföl
    • 5 dkg vaj vagy margarin
    • 1 doboz őszibarack konzerv
    • 1 cs vaníliás pudingpor+fél l tej+cukor ízlés szerint

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Hamis Stíriai metélt recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 csomag metélt tészta

    Krémhez:

    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 dl tejföl
    • 1 citrom
    • 3 kanál cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 5 dkg margarin
    • őszibarack kompót
    • 1 kanál zsemlemorzsa

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Morzsás nudli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
    • 1 nagy csipet só
    • 15 dkg liszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek olaj a főzővízbe

    Morzsához:

    • 1 csésze zsemlemorzsa (csésze=2,5 dl)
    • 0,5 csésze olaj
    • porcukor ízlés szerint
    • 1 tasak vaníliás cukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Az igazi orosz Piroski (пирожки) recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    20-25 db-hoz :

    • 1 kg liszt
    • 1 csomag élesztő
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 dl víz
    • 2 dl tej
    • 1,5 dl olaj
    • cukor

    A káposztás töltelékhez:

    • 4 fej vöröshagyma
    • 0,5 kg savanyú káposzta
    • 3-4 ek cukor
    • kömény
    • bors
    • olaj

    A húsos töltelékhez:

    • 0,5 kg csirkemellfilé
    • 5 fej vöröshagyma
    • babérlevél
    • ételízesítő
    • egész bors
    • sertészsír

    A barackoshoz (lekvároshoz):

    • bármilyen házi, kicsit keményebbre főzött lekvár

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá