Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Az igazi orosz Piroski (пирожки) recept

Az igazi orosz Piroski (пирожки)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    20-25 db-hoz :

    • 1 kg liszt
    • 1 csomag élesztő
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 dl víz
    • 2 dl tej
    • 1,5 dl olaj
    • cukor

    A káposztás töltelékhez:

    • 4 fej vöröshagyma
    • 0,5 kg savanyú káposzta
    • 3-4 ek cukor
    • kömény
    • bors
    • olaj

    A húsos töltelékhez:

    • 0,5 kg csirkemellfilé
    • 5 fej vöröshagyma
    • babérlevél
    • ételízesítő
    • egész bors
    • sertészsír

    A barackoshoz (lekvároshoz):

    • bármilyen házi, kicsit keményebbre főzött lekvár

    Elkészítése:

    Töltelék készítése:

    Először a húst odatesszük főni vízben a fűszerekkel és az ételízesítővel. Szinte szét kell főzni, úgyhogy a töltelékeket akár előtte való nap is el lehet készíteni.

    Amíg a hús fő, addig a káposztához félkarikára szeleteljük a hagymákat, és olajon elkezdjük pirítani. Lesózzuk és dinszteljük, pirítjuk tovább, majd jól lecukrozzuk, és rádobjuk az előzőleg kissé kinyomkodott káposztát. Borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, és tovább dinszteljük, amíg szép aranybarna nem lesz.

    A húshoz felkockázzuk a hagymát, és egy jó adag sertészsíron lesózva elkezdjük párolni. Ekkora a húsnak már teljesen puhára kellett főnie, amit kézzel, majd késsel is aprítunk. Rádobjuk a hagymás zsírra, pár percig pirítjuk együtt, majd lezárjuk. Másnapra a 2 töltelék tökéletesen össze fog érni.

    Tészta készítése:

    A tejet és a vizet megmelegítjük kézmelegnél kicsit melegebbre. A kenyérdagasztó dobjába morzsoljuk az élesztőt, rádobjuk a cukrot, és felöntjük a tejes vízzel, majd hagyjuk felfutni. A liszthez adunk bőven sót, és elkeverjük.

    Ha az élesztő felfutott, beledobjuk a tojást, mehet a liszt, és gyönyörű sima tésztalabdává dagasztjuk. Ezt kézzel és géppel is sokáig csinálom, majd egy kiolajozott edényben, meleg helyen, lefedve duplájára kelesztjük. (Gép nélkül is készíthetjük, ez esetben tovább tart a dagasztása.)

    Töltés:

    Körülbelül 10-14 dekás tésztagombócokat szaggatunk. A kezünkben kilapogatjuk a tésztát tenyérnyi körökre, egy evőkanállal jól megtömjük a tésztát, és a 2 szemben lévő oldalát összecsipkedjük. A kis táska jobb és bal csúcsát picit a közepe felé húzva folyamatosan a többi tésztához csípjük, és ezt így folytatjuk, amíg jól össze nincs zárva.

    Egy tiszta felületre az összecsipkedett felével lefelé letesszük. A lekváros töltelék kicsit macerásabb, mivel összecsipkedésnél kifolyhat, és akkor már nem ragad a tészta, ezért fontos, hogy a lekvár, amit használunk, kemény legyen.

    Olajat melegítünk, és a a közepesnél kicsit alacsonyabb lángon mindkét oldalát szép barnára sütjük.

    A húsosat fokhagymás tejföllel, a lekvárost porcukrosan tálaljuk.

    Tipp:

    A lekvár töltelék bármilyen lehet, édes töltelékesnél lehet nutellás is, banános, de tradicionálisan szilvalekvárral és barackkal az igazi.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá