Az igazi orosz Piroski (пирожки)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Az igazi orosz Piroski (пирожки)

Hozzávalók:

20-25 db-hoz :

  • 1 kg liszt
  • 1 csomag élesztő
  • 2 tojás
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl olaj
  • cukor

A káposztás töltelékhez:

  • 4 fej vöröshagyma
  • 0,5 kg savanyú káposzta
  • 3-4 ek cukor
  • kömény
  • bors
  • olaj

A húsos töltelékhez:

  • 0,5 kg csirkemellfilé
  • 5 fej vöröshagyma
  • babérlevél
  • ételízesítő
  • egész bors
  • sertészsír

A barackoshoz (lekvároshoz):

  • bármilyen házi, kicsit keményebbre főzött lekvár

Elkészítése:

Töltelék készítése:

Először a húst odatesszük főni vízben a fűszerekkel és az ételízesítővel. Szinte szét kell főzni, úgyhogy a töltelékeket akár előtte való nap is el lehet készíteni.

Amíg a hús fő, addig a káposztához félkarikára szeleteljük a hagymákat, és olajon elkezdjük pirítani. Lesózzuk és dinszteljük, pirítjuk tovább, majd jól lecukrozzuk, és rádobjuk az előzőleg kissé kinyomkodott káposztát. Borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, és tovább dinszteljük, amíg szép aranybarna nem lesz.

A húshoz felkockázzuk a hagymát, és egy jó adag sertészsíron lesózva elkezdjük párolni. Ekkora a húsnak már teljesen puhára kellett főnie, amit kézzel, majd késsel is aprítunk. Rádobjuk a hagymás zsírra, pár percig pirítjuk együtt, majd lezárjuk. Másnapra a 2 töltelék tökéletesen össze fog érni.

Tészta készítése:

A tejet és a vizet megmelegítjük kézmelegnél kicsit melegebbre. A kenyérdagasztó dobjába morzsoljuk az élesztőt, rádobjuk a cukrot, és felöntjük a tejes vízzel, majd hagyjuk felfutni. A liszthez adunk bőven sót, és elkeverjük.

Ha az élesztő felfutott, beledobjuk a tojást, mehet a liszt, és gyönyörű sima tésztalabdává dagasztjuk. Ezt kézzel és géppel is sokáig csinálom, majd egy kiolajozott edényben, meleg helyen, lefedve duplájára kelesztjük. (Gép nélkül is készíthetjük, ez esetben tovább tart a dagasztása.)

Töltés:

Körülbelül 10-14 dekás tésztagombócokat szaggatunk. A kezünkben kilapogatjuk a tésztát tenyérnyi körökre, egy evőkanállal jól megtömjük a tésztát, és a 2 szemben lévő oldalát összecsipkedjük. A kis táska jobb és bal csúcsát picit a közepe felé húzva folyamatosan a többi tésztához csípjük, és ezt így folytatjuk, amíg jól össze nincs zárva.

Egy tiszta felületre az összecsipkedett felével lefelé letesszük. A lekváros töltelék kicsit macerásabb, mivel összecsipkedésnél kifolyhat, és akkor már nem ragad a tészta, ezért fontos, hogy a lekvár, amit használunk, kemény legyen.

Olajat melegítünk, és a a közepesnél kicsit alacsonyabb lángon mindkét oldalát szép barnára sütjük.

A húsosat fokhagymás tejföllel, a lekvárost porcukrosan tálaljuk.

Tipp:

A lekvár töltelék bármilyen lehet, édes töltelékesnél lehet nutellás is, banános, de tradicionálisan szilvalekvárral és barackkal az igazi.