Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

10 nagyszerű bableves, amit ki kell próbálnod!

Dátum: 2025-10-15 / Írta: Budai István / Látták: /

Ha van étel, ami igazi klasszikus a magyar konyhában, az bizony a bableves. Laktató, füstös, ízes, pont az, ami egy hidegebb jól esik. Ebben a válogatásban tízféle változatot találsz, a hagyományos Jókai-bablevestől a savanyú káposztás vagy kolbászos verzióig. Mindegyik más ízvilágot mutat meg, de egy közös bennük: tele vannak házias ízekkel.

  • 1. Bableves füstölt oldalassal recept

    Hozzávalók:

    • 30 dkg tarkabab
    • füstölt oldalas ízlés szerint- az én levesembe 4 darab csont mellett vágott szelet került
    • 3 gerezd fokhagyma
    • kettő közepes sárgarépa
    • egy csokor petrezselyem zöldje
    • egy csipet őrölt bors
    • tojás
    • rizsliszt
    • egy csipet só
    • őrölt édes nemes pirospaprika
    • zsiradék
    • víz

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Jókai bableves recept

    Hozzávalók:

    • 1 kg füstölt csülök
    • 2 pár debreceni kolbász  (nálam most kimaradt, mert nem kaptam finomat)
    • 50 dkg szárazbab
    • 5 szál fehérrépa
    • 6 szál sárgarépa
    • 1 kisebb zeller
    • 1 kisebb karalábé
    • 1-2 szem burgonya
    • 1 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 dl tejföl
    • kb. 5 dkg liszt (2 közepesen púpozott evőkanálnyi)
    • fűszerpaprika, olaj, só, bors
    • 1-2 ek citromlé vagy ecet

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Fejtett bableves recept

    Hozzávalók:

    • 1 kg fejtett bab
    • 2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
    • 2 ek finomliszt
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 kk pirospaprika
    • 1 paradicsom
    • 1 paprika
    • 1 csípős paprika (ízlés szerint)
    • 1 zellergumó
    • 1 szál zellerzöld
    • 2 szál sárgarépa
    • 2 szál fehérrépa
    • 6 ek rétesliszt
    • tojás

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Jókai bableves füstölt tarjával, csipetkével recept

    Hozzávalók:

    • 25 dkg tarkabab
    • 30-40 dkg füstölt tarja, vagy csülök
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 4 szál sárgarépa
    • 2 szál fehérrépa
    • 1 kis fej karalábé
    • 1/4 zellergumó
    • 1 kis csokor petrezselyem zöld
    • 2 db babérlevél
    • 4-5 db szemes bors só tejföl a tálaláshoz

    A rántáshoz:

    • 2 evőkanál libazsír
    • 1 evőkanál liszt
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 1 kiskanál pirospaprika

    A csipetkéhez:

    • tojás
    • kb 10 dkg sima liszt
    • 1 csipet só

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Savanyú káposztás bableves recept

    Hozzávalók:

    Leves:

    • 60 dkg savanyú káposzta
    • 10 dkg szárazkolbász
    • 30 dkg füstölt-főtt tarja
    • 3 szál sárgarépa
    • 1 kis doboz vörös bab (24 dkg)
    • 1 kk só
    • 1 nagy csipet őrölt bors
    • 1 tk házi darált paprika
    • 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
    • 2,5 l víz

    Rántás:

    • 2 púpos ek liszt
    • 2 ek olaj
    • 1 tk őrölt pirospaprika
    • 2 dl tejföl

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Bableves füstölt hússal recept

    Hozzávalók:

    • 50 dkg szárazbab
    • 40 dkg füstölt hús (sonka, csülök, oldalas)
    • 2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
    • 1 ek finomliszt
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1 kávéskanál pirospaprika
    • 2 ek ételízesítő, házi
    • 1 fej vöröshagyma
    • 5 babérlevél
    • 1 paradicsom
    • 1 paprika
    • ízlés szerint csípős paprika
    • 1 zellergumó
    • 1 szál zellerzöld
    • 1 ízlés szerint só
    • 2 szál sárgarépa
    • 2 szál fehérrépa
    • 6 ek rétesliszt
    • tojás
    • 1 tk tárkony

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Bableves füstölt hússal recept

    Hozzávalók:

    • 2 nagy fej vöröshagyma
    • 2 tv paprika
    • 3 karika hegyes erős paprika (elhagyható)
    • 2 paradicsom
    • 2 fej lila hagyma
    • 3 szál újhagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 50 dkg nagy szemű fehér bab
    • 60 dkg főtt, füstölt tarja
    • 2 ek majoránna
    • 1 tk szemes bors
    • ízlés szerint só
    • tálaláshoz (lm) tejföl és aprított petrezselyemzöld

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Bableves füstölt tarjával recept

    Hozzávalók:

    • 30-40 dkg füstölt tarja
    • 2 doboz konzerv bab
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 fej vöröshagyma
    • 1 paradicsom
    • 1 paprika
    • 3 sárgarépa
    • 2 fehérrépa
    • 4-5 kisebb burgonya
    • 1/4 zellergumó
    • 1 kis csokor petrezselyemzöld
    • 2 db babérlevél
    • só, bors, pirospaprika
    • piros arany ízlés szerint

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    9. Füstölt kolbászos fejtett bableves csipetkével recept

    Hozzávalók:

    • 60 dkg fejtett bab
    • 20 dkg füstölt kolbász
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 paszternák (vagy zöldség)
    • 1 tk liszt
    • petrezselyemzöld, zellerzöld, lestyán csokorba kötve
    • 1 tv paprika és paradicsom
    • 2 tk ételízesítő
    • 1 tk só
    • 2 l víz

    Csipetke:

    • kb 10 dkg liszt
    • tojás
    • csipet só

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    10. Gyöngybableves füstölt csülökkel recept

    Hozzávalók:

    • 1 csésze gyöngybab (2,5 dl)
    • 50 dkg csontos füstölt csülök
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 4 nagy szál sárgarépa
    • 3 szál petrezselyem
    • 5 közepes szem krumpli
    • 1 tk só
    • 0,5 kk őrölt bors
    • 1 ek házi darált paprika
    • 2 ek olaj
    • 2 ek liszt
    • 1 tk őrölt pirospaprika

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá