Forrázott, friss nyári csalamádé, tartósító nélkül recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 fej káposzta
- 2 db kígyóuborka
- 5 db kápia paprika
- 1 fej karfiol
- 5 fej hagyma
- 1 csomag újhagyma
- 2 fej lilahagyma
- 1 csokor kapor
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 5 db sárgarépa
- 1 kanál fekete bors
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 kávéskanál mustármag
- 3 kanál só
- 1 dl almaecet
Elkészítése:
Frissen készül, nem kell érlelni, dunsztolni, néhány óra múlva fogyasztható.
Elsősorban rendezvényekre ajánlom, vagy bográcsozás mellé.
A káposztát legyaluljuk, vagy felszeleteljük, a karfiolt rózsáira szedjük, a sárgarépát, uborkát, paprikát és minden más zöldségfélét felszeletelünk.
A káposztát, a hagymát, a sárgarépát és a kisebb rózsákra szedett karfiolt blansírozzuk (rövid időre forró vízbe mártjuk). Néhány perc után leszűrjük és a többi zöldségfélét, a még meleg zöldségekhez keverjük.
A fűszereket is hozzáadva, felöntjük fél liter víz és az almaecet keverékével, majd többször összeforgatjuk.
Amíg hűl, a zöldségek felveszik a fűszerek ízét. Kihűlés után fogyasztható.
Receptem nem a télire eltett csalamádét írja le, azt más eljárással készítjük. Tapasztalataim szerint, hűtőszekrényben több mint két hétig tárolható.